Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 13. 17:42

Meredeket mondott Orbán Viktor az iparűzési adóról

Orbán Viktor megtartotta a szokásos pénteki rádióinterjúját, ami alapján az önkormányzatok által beszedett iparűzési adó felfüggesztése teljesen elképzelhető lehetőségnek tűnik.

Hirdetés
Hirdetés

Az ország erőforrásai végesek, a járvány elleni védekezés pedig elhúzódik, ilyen esetben a megszorítások érthetőek. Az már annál kevésbé, hogy miért kell az amúgy is szűk forrásokból gazdálkodó magyar önkormányzatokat újabb és újabb elvonásokkal sújtani. A koronavírus első hulláma óta elvették a településektől

Vasárnap Parragh László folytatta a sort, aki szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adó beszedését, hogy így segítsük a cégeket a gazdasági válság túlélésében.

Jelenleg a szegedi önkormányzatnak egy év alatt ilyen címen körülbelül 12 milliárd forint folyik be a költségvetésébe, ez a város adóbevételének mintegy 72 százalékát jelenti.

Mindezt a miniszterelnök így kommentálta pénteken: 

Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni.

 

Pedig ha a településeket ilyen elvonásokkal sújtják, nem nagyon kaptatnak fel sehová. Erre mondta azt Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere, hogy

ez az agyament ötlet az önkormányzatiság felszámolásával egyenértékű.

A kormánypolitika persze régóta ebbe az irányba tart, csak a koronavírus hatására felgyorsultak az események. Az első hullám alatt még arról is szó volt, hogy ténylegesen felszámolják az önkormányzatokat úgy, hogy a veszélyhelyzet idejére elveszik a polgármesterek döntési jogosítványait – ez végül nem valósult meg, feltehetően a Fideszes városvezetők ellenállása miatt. A tendencia azonban folytatódott. Szegeden lassan ott tartunk, hogy a kormány nagyobb anyagi kárt okoz a városnak, mint maga a járvány.

Az idei 8 milliárdos veszteségnek mintegy a felét nem a járvány okozta többletköltségek, hanem a kormány elvonásai teszik ki.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László iparűzési adó költségvetés önkormányzat Orbán Viktor Parragh László Szécsényi Rózsa

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés