Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 12. 19:59

Kormányinfó röviden: Vakcinavásárlás, egészségügy és törvénygyár

Gulyás Gergely most először tartott online kormányinfót, amelyen többek között kiderült, hogy mennyi az intenzíves ágykapacitás Magyarországon és hogy milyen vakcinákat rendelünk a jövőben.

Hirdetés

Gazdaságvédelem

Koronavírus elleni vakcina

  • A kormány korábban már előre lekötött 6,5 millió adagot a svéd AstraZeneca fejlesztés alatt álló vakcinájából, ez azonban egyelőre nem elérhető. Ezért az Európai Unión kívüli partnerekkel is tárgyalásokba kezdtek, így sikerült nyélbe ütni Oroszországgal az üzletet, várhatóan az ő oltóanyaguk érkezik meg elsőként Magyarországra.  
  • Arról nem derült ki új információ, hogy a 90%-os hatékonyságot elérő német fejlesztésű vakcinából rendelt-e a kormány.
  • Könnyítették az oltóanyagok forgalomba hozatalának szabályait, de Gulyás Gergely szerint fontos garanciákat nem iktattak ki – ő beoltatná magát bármelyikkel, de ez nem lesz kötelező.

Magyar vétó

  • Gulyás Gergely szerint a parlament döntött arról, milyen feltételek mellett támogathatja Orbán Viktor az Európai Unió költségvetését. Ameddig a jogállamisági feltételek benne vannak a tervezetben, a miniszterelnök nem fogja megszavazni.

Egészségügy

Törvénygyár

  • Arra kérdésre, hogy miért jelennek meg olyan későn a kormányrendeletek, Gulyás Gergely a rendkívüli helyzetre hivatkozott, de a kellemetlenségek miatt elnézést kért. Védekezésképp azt mondta, Orbán Viktor minden fontos intézkedést közölt a Facebookon.
  • A választási törvény meglepetésszerűen benyújtott módosításáról azt mondta, a törvényi határidők miatt kellett ilyen hirtelen benyújtani. Szerinte a törvény nincs összefüggésben azzal, hogy az ellenzéki pártok közös listát akarnak-e állítani.

Amerikai választások

  • Gulyás Gergely szerint, ha valóban Demokrata vezetésű kormány lesz az Egyesült Államokban, meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy olyan politikát folytassanak, amelyben a magyar kormánnyal együtt tudnak működni.
  • Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy szerinte olyan súlyos választási szabálytalanságok történtek, amelyek miatt az amerikaiak fordított esetben szót emeltek volna.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Európai Unió gazdaság Gulyás Gergely Kormányinfó koronavírus Országgyűlés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés