Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 12. 00:35

Milliárdokat költhetnek Orbánék: átvállalja a focistabérek felét az állam

Nehéz nyugodtnak maradni, és úgy megírni ezt a hírt, de megpróbáljuk: a frissen bevezetett különleges jogrenddel élve Orbán Viktor és kormánya az összes sportklub, köztük a focisták bérének felét is átvállalhatja.

Hirdetés

Frissítés: a kormány végül a nettó minimálbér másfélszeresében állapította meg a legmagasabb bértámogatási összeget, ez vonatkozik a labdarúgókra is. A részletszabályokat viszont nem a vonatkozó rendeletben, hanem a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hirdetményében közölték, utólag.

A keddi rendeletben olvasható, hogy a sportegyesületi tevékenységet végző, sportlétesítmény működtető és egyéb sporttevékenységet végzők is kaphatnak bértámogatást, méghozzá „a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére ötven százalékának megfelelő összegű, munkaerőpiaci program szerinti támogatás nyújtható” – számolt be elsők között a hírről a HVG és a 444.hu

Márpedig ennek a kitételnek a profi sportklubok, köztük a labdarúgók is megfelelnek A Kormány 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről című fejezet 5. paragrafusában található felsorolás szerint.

Az intézkedés akár több száz millió forintot jelenthet klubonként, ráadásul úgy, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy nem a meccsjegyekből fedezték a béreket eddig sem a klubok. A legkedvezőbb számítások szerint ez az összes költségük 5 százalékát fedezi.

A Ferencváros havonta több mint 400 milliót (évente nagyjából 5 milliárd forintot), a MOL Fehérvár 366 milliót (évente 4,4 milliárd forintot) költ bérekre, csak a két legnagyobb NER-csapatnál ez közel 400 millió forint lesz egy hónap alatt. 

Nem merjük kiszámolni, mennyi közpénzt jelent ez az NB I-es és NB II-es csapatok esetében, de biztosan milliárdos összeg jönne ki.

Az NB I-es labdarúgók átlagbére egyébként 3 millió 600 ezer forint körül van, és az NB II-esek is 1 millió forint körül keresnek átlagosan. Debrecenben – ami most NB II-es – korábban büszkén hangoztatták, hogy visszafogott bérekkel dolgonak: alapbérként 3000, 4000 és 5000 eurós (1 és 2 millió forint közötti) havi fizetéseket adnak. Ők tehát nem fizetnek 10-15-20 ezer eurót egy-egy játékosnak, mint például a Ferencvárosnál. Utóbbi esetében legalább összejött a Bajnokok Ligája csoportköre, így valami megtérül a befektetésből, de

az ország jelenlegi helyzetében közpénzt költeni labdarúgók bértámogatására egészen kivételesen érdekes történet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizetés járvány koronavírus labdarúgás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés