Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László: Eddig 8,3 milliárd forint veszteséget okozott Szegednek a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások
Szegeden 2020. november 11. 19:55

Botka László: Eddig 8,3 milliárd forint veszteséget okozott Szegednek a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások

Botka László szerint életszerűtlen lett volna utcákat és tereket kivenni a kötelező maszkviselésből Szegeden. A polgármester a Szeged Televíziónak adott interjúban azt is elmondta: a 8,3 milliárdos veszteségből 4,2 milliárd forint a kormányzati elvonás. Ennek ellenére az önkormányzat a felére csökkenti vendéglátóegységek bérleti díját.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged polgármestere bevalotta: maga is meglepődött azon, hogy bár Orbán Viktor a kedd esti 8 órás televíziós interjújában még arról beszélt, mindenhol kötelező maszkot viselni, de az éjfél előtt nem sokkal megjelent rendelet szerint viszont már csak a tízezer lakosnál népesebb településekre vonatkozik a kötelező maszkviselés, és a polgármesterekre hárította a döntés felelősségét: jelöljék ki, pontosan hol kell maszkot viselni.

„Arról kaptam visszajelzést szerda reggel, hogy a szegediek egyszerűen nem tudták, mi a helyzet” – mondta Botka László a Szeged Televízió Szegedi Híradó Extrában készült interjújában, utalva arra,  más hangzott el a kötelező maszkviselésről a miniszterelnöki interjúban és más jelent meg a kormányrendeletben.

A polgármester elmondta: reggel azonnal tájékozódott az ügyben, szakértőkkel konzultált és úgy döntött, nem jelöl ki utcákat és tereket, mert az csak tovább növelné a zavart. És ami még fontosabb: a közterületi maszkviselés csak úgy lehet hatékony a vírus elleni védekezésben, ha az egész város területére kiterjed.

Botka László ezért azt a rendeletet hozta, hogy szerdán 13 órától Szeged teljes közigazgatási területén kötelező maszkot viselni.

„Azt gondolom, hogy a legnagyobb szabályozó az lesz, ha a szegediek döntő többsége elkezdi hordani a maszkot” – mondta Botka László.

A polgármester megjegyezte: a szegedi rendőrkapitányi tájékoztatóban az szerepel, hogy eddig országos összehasonlításban is példamutató a szegediek fegyelmezettsége. Botka László bízik benne, ez továbbra is így lesz.

Felhívta a figyelmet, a szakértők szerint a korlátozó intézkedések hatása két–három héttel később jelentkezik, így döntse el mindenki, megkésettek-e a mostani kormányzati intézkedések vagy sem.

„Az elmúlt hónapokban nem egy esetben fordult elő, hogy száznyolcvan fokos fordulat következett be a kormány hozzáállásában és kommunikációjában a járványügyi védekezés kapcsán. Tavasszal hetekig, hónapokig hallgattuk kormányzati tisztviselőktől, hogy a maszk nem megoldás. Sőt, Müller Cecília országos tiszti főorvos egy alkalommal azt is mondta, egészséges embereknél a maszk még kártékony is lehet. Ehhez képest nagyon helyesen eljutottak odáig, hogy a maszkviselés – amíg nincs vakcina – talán az egyik legfontosabb védekezési eszköz” – emlékeztetett Botka László.

Szeged polgármestere helyesli, hogy a kormány bevezeti a gyorstesztet az oktatási intézményekben, igaz, azt továbbra is furcsálja, amikor Karácsony Gergely budapesti főpolgármester javasolta ezt, akkor a Fidesz-média miért támadta.

Ugyanakkor Botka László leszögezte:

„Van ideje a közös küzdelemnek a vírus ellen, ez van most, és megvan az ideje annak is, amikor majd végig kell gondolnunk, ki, mit tett felelősen, vagy nem tett. Én azt gondolom, hogy a járvány közepén együtt kell dolgoznunk kormány és önkormányzat és mindenkivel azért, hogy megvédjük a magyarokat, megvédjük a szegedieket”

majd arra kérte a szegedieket, viselkedjenek felelősen, mert „mindenki felelős magáért és minden szegedi felelős minden szegediért”. Szeged polgármestere azt is kérte, továbbra is mutassunk példát magunknak és az országnak.

Eddig 8 milliárd 300 millió forint Szeged vesztesége

Botka László az interjúban elmondta Szeged költségvetésében eddig összesen 8 milliárd 300 millió forint veszteséget okoztak a járvány és a kormányzati elvonások együtt. Utóbbi eddig 4 milliárd 200 millió forint.

„Úgy látszik, kétfrontos háborút folytat a kormány: harcol a járvány ellen és az önkormányzatok ellen is” – jegyezte meg Botka László.

A polgármester az extra kiadások és a veszteségek között említette az elvont közösségi közlekedési támogatást, az elvett gépjárműadót,  az ingyenessé tett parkolást és a szegedi gazdaság veszteségeit is. Eddig félmilliárd forintba kerültek a védelmi intézkedések Szegeden, ezek többségét a járatsűrítésekre, és védelmi felszerelések vásárlására költötték.

A településvezető bejelentette: a szegedi önkormányzat a központi rendelet alapján bezárt 94 vendéglátóegységnek elengedi a rájuk vonatkozó bérleti díj felét a várostól bérelt ingatlanok után.

A támogatás az IKV Zrt.-től kérhető.

A teljes interjút érdemes megnézni, Botka László beszél az iparűzési adó lehetséges elvonásáról is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László interjú önkormányzat polgármester Szeged Televízió járvány koronavírus szegedi önkormányzat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés