Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Közszolgáltatási szerződést köt a város a Szegedi Kortárs Balettel: a járvány idején is próbálnak a táncosok
Művház 2020. november 12. 08:06

Közszolgáltatási szerződést köt a város a Szegedi Kortárs Balettel: a járvány idején is próbálnak a táncosok

Közszolgáltatási szerződést köt az önkormányzat a Szegedi Kortárs Balettet működtető alapítvánnyal – derül ki abból az előterjesztésből, ami csütörtökön kerül a kulturális bizottság elé. A megállapodás az egyik fontos feltétele annak, hogy az együttes 2022-ben pályázhasson a kiemelt státuszra.

Hirdetés

Szeged önkormányzata – elsősorban a színházon keresztül – évtizedek óta támogatja a városnak is hírnevet szerzett balett együttest.

– Közszolgáltatási szerződést azonban most először köthetünk a várossal – mondta el Juronics Tamás koreográfus, a Kortárs Balettért Alapítvány elnöke.

A Kossuth-díjas táncművész kiemelte, ez a megállapodás az együttes által kötelezően biztosítandó szolgáltatásokat nevesíti, amelynek a gyakorlatban a társulat már évek óta megfelel.

A város a szolgáltatások teljesítéséhez szükséges pénzügyi támogatást továbbra is a színház és az alapítvány között megkötött szerződésen keresztül biztosítja az együttesnek.

A társulatot működtető alapítvány nyilvántartásba vett előadó-művészeti szervezet ugyan, de állami támogatásra jogosító minősítéssel máig sem rendelkezik, így a működéséhez szükséges források előteremtésében leginkább pályázatokra van utalva.

A törvény szerint a minősítés feltétele, hogy az állammal vagy az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződése legyen az alapítványnak.

– A szerződés aláírása után egy évet még várnunk kell, és csak 2022-ben pályázhatunk majd a kiemelt státuszra – mondta el Juronics.

A szerződésben az alapítvány vállalja, hogy a Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelyén évenként legalább két saját bemutatót tart, és összesen legalább harminc, részben bérletes, részben bérleten kívüli repertoár-előadást mutat be, valamint a szerződés időtartama alatt egy gyermek és ifjúsági produkciót is színpadra állít.

A szerződésről szóló határozatot – a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság tagjai véleményének figyelembevételével – a vészhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet alapján a polgármester hagyja majd jóvá.

Nem pihennek a táncosok: színpadkészre próbálnak egy bemutatót és streaming előadásokban is gondolkodnak

A tervek szerint december 4-én lett volna Juronics Tamás új, Blue című koreográfiájának, valamint a holland vendégművész, Nanine Linning The black painting című darabjának bemutatója. Ezt azonban a járványhelyzet keresztülhúzta.

– Szerencsére eddig sem és most sem beteg senki a társulatból, így folyamatosan tudunk próbálni. Szeretnénk az új darabjainkat színpadkészre hozni, és amint újból kinyitnak a színházak, azonnal be is mutatni – mondta Juronics Tamás.

A szegedi társulat most „zártkapus” előadásokban is gondolkodik, a nézők nélkül megtartott előadásokat streamelnék az interneten, hogy így őrizzék meg a pandémia ideje alatt kapcsolatukat a közönséggel.

(Nyitóképünk illusztráció, a Szegedi Kortárs Balett Vágy című előadásán készült. Fotó: Rafai Gábor)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Juronics Tamás Szegedi Kortárs Balett Közszolgáltatási szerződés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés