Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Bezárt a Somogyi, de az épületek előtt könyvtárpontokat működtetnek, ott juthatnak olvasnivalóhoz a szegediek
Művház 2020. november 11. 17:46

Bezárt a Somogyi, de az épületek előtt könyvtárpontokat működtetnek, ott juthatnak olvasnivalóhoz a szegediek

A koronavírus-járvány miatt szerdán reggel már nem nyithatott ki a Somogyi-könyvtár és tizenhárom fiókkönyvtára sem. A szegediek mégsem maradnak olvasnivaló nélkül, Könyvtárpont szolgáltatásukat továbbra is működtetik: az előzőleg online igényelt olvasmányokat az intézmények előtt, a szabadban átvehetik az olvasók.

Hirdetés

Hétfőn még arról írtunk, hogy bezárt ugyan a színház és az IH, de Szeged patinás könyvtára továbbra is üzemel. A vészhelyzet miatt hozott újabb intézkedések nyomán azonban országszerte lakat került a könyvtárakra is.

– Szerda reggel már nem nyithattunk ki, a Dóm téri központi épületünkbe és a fiókkönyvtárainkba további intézkedésig csak az ott dolgozók léphetnek be, látogatót, olvasót nem fogadhatunk

– mondta Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató.

Az olvasóknak azt ajánlják, ha lejárt az elvitt könyvek kölcsönzési határideje, online hosszabbítsák meg. Késedelmi díjat azonban az újranyitásig akkor sem számítanak fel, ha ezt valaki elmulasztja.

A szegediek azonban nem maradnak olvasnivaló nélkül a következő hetekben sem: a Somogyi Dóm téri központja és mind a tizenhárom fiókkönyvtára június óta úgynevezett Könyvtárpontokat üzemeltet.

Ezeknek az a lényege, hogy az előzőleg otthonról kiválasztott és online űrlapon, vagy emailben megrendelt könyveket a Dóm téri üvegpalota előtt a szabadban, illetve mind a tizenhárom fiókkönyvtár előtti szabadterülten meghatározott „nyitva tartási” időben átvehetik az olvasók.

A Dóm téren minden munkanapon, míg a fiókkönyvtárak előtt kedden, csütörtökön és pénteken az alábbiak időpontokban vehetők át a könyvek:

  • 10 és 12 óra között, valamint délután 1 és 3 óra között,
  • csütörtökön meghosszabbított időben, este 6 óráig üzemelnek a könyvtárpontok.

– Vissza is hozhatja a kölcsönzött könyveket az, aki nem szeretné otthon tárolni. A könyvtárépületek előtt kihelyezett ládákba kell bedobni a már kiolvasott köteteket – mondta el az igazgatónő.

Ezeket – mielőtt visszakerülnek a kölcsönzésbe – a központban fertőtlenítik, a fiókkönyvtárakban pedig átmenetileg karanténba helyezik.

A Somogyi-könyvtárnak korábban is volt olyan szolgáltatása, hogy az idős, nehezen mozgó olvasóinak házhoz vitte a könyveket. Ez most, a járványveszély idején is működik.

A „Házhoz megy a könyv” szolgáltatásuk keretében továbbra is vállalják, hogy a mozgásukban korlátozottak, lakásukhoz kötött idősek számára hathetente egyszer házhoz szállítják az általuk kiválasztott könyveket, folyóiratokat. Ez a szolgáltatás a hetven évnél idősebb könyvtári tagoknak és mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőknek ingyenes.

A jelentkezéseket telefonon: 62/425-525 vagy 62/630-634, 131 melléken várják, de az érdeklődők írhatnak emailt is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bezárás kölcsönzés Somogyi-könyvtár Házhoz megy a könyv könyvtárpont Sikaláné Sánta Ildikó járvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés