Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 11. 13:48

AudMax Esték már másodszor – Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban

Múlt héten indult útjára az AudMax Esték futó szemesztere, amelynek mai előadója a kolozsvári Balázs Imre József irodalomtörténész, József Attila-díjas költő lesz.

Hirdetés

Étvágygerjesztőnek néhány szó a ma esti előadásról, amely 18 órától kezdődik Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban címmel Az Odu nevű virtuális kávézóban és online követheti majd mindenki a Facebookon.

Az erdélyi magyar irodalom legutóbbi száz évének történetét sokféleképpen el lehet mesélni. Balázs Imre József javaslata az, hogy ennek a regionális és kisebbségi irodalomként egyaránt értelmezhető szövegegyüttesnek a történetét a korszakról korszakra megválaszolandó problémákból bontakoztassuk ki.

Tíz korszak, tíz különféle problematika talán soknak tűnhet, az előadás azonban amellett érvel, hogy az erdélyi magyar irodalom komplex, sokarcú képződmény.

Balázs Imre József (Székelyudvarhely, 1976) József Attila- és Alföld-díjas költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense, a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettese.
Huszadik századi és kortárs irodalommal kapcsolatos tantárgyak oktatója, főbb kutatási területei az avantgárd és az erdélyi magyar irodalom. 2002 óta a BBTE főállású oktatója, 2017–2019 között az MTA Bolyai-ösztöndíjasa egy szürrealizmushoz kapcsolódó kutatással. 2020-ban Bolyai-emléklappal tüntették ki. Több könyvet publikált az erdélyi irodalom történetével kapcsolatban, a legutóbbit Erdélyi magyar irodalom-olvasatok (2015) címmel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AudMax esték Erdély irodalom József Attila
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés