Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 11. 07:13

Szigorítaná a választási szabályokat Semjén Zsolt

Ha támogatja az országgyűlés az indítványt, akkor jelentősen nehezebb lesz listát allítania a pártoknak a választásokon.

Hirdetés

Kedden, egy perccel éjfél előtt Semjén Zsolt benyújtott egy olyan törvénymódosító javaslatot, ami számos ponton átírná a választásokra vonatkozó szabályokat. A legérdekesebb ezek közül az országos pártlista állításának szigorítása:

(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Korábban csak 27 egyéni képviselőjelöltre volt szükség a listaállításhoz, a miniszterelnök-helyettes közel duplájára emelné ezt.

Az új szabályozásból az is következik, hogy az ellenzéki pártok legfeljebb kettő önálló listát tudnak állítani úgy, hogy nem indulnak el egymás ellen a választókerületekben.

Ehhez igazodik a kampányfinanszírozás szabályainak módosítása is, itt szintén megemelkedik a költségvetési támogatás lehívásához szükséges jelöltek száma.

„(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi
költségvetésből az 5. § szerinti összeg
a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden
egyéni választókerületben jelöltet állított.”

A javaslat indokolása szerint a módosítások célja a "törpepártok" visszaszorítása – a szövegből kiderül, hogy ezt a kifejezést Semjén a biznisz- és kamupártokra alkalmazza, akik visszaélnek a választási szabályokkal az állami támogatás megszerzése érdekében.

Csakhogy akik eddig képesek voltak fénymásolt ajánlóívekkel, törvénytelen módszerek segítségével huszonhét egyéni jelöltet állítani, azoknak nem biztos, hogy az új szabályozás érdemi akadályt fog jelenteni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Országgyűlés parlament Semjén Zsolt törvényjavaslat választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés