Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 10. 23:07

Kizárólag házaspárok fogadhatnak örökbe gyermeket a jövőben

A kormány frissen benyújtott törvényjavaslata drámai mértékben szigorítja az örökbefogadás szabályait. Nem elég a stabil, szerető környezet, ha nincs papír a házasságról, nem lehet befogadni gyermeket sem.

Hirdetés
Hirdetés

Kedd este került fel az Országgyűlés honlapjára az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítása címet viselő tervezet, amelynek előadója Varga Judit igazságügyminiszter. Az indítványban a Polgári Törvénykönyv következő módosítását terjeszti elő a kormány:

„(1) Gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás, valamint a (4) bekezdésben foglalt eset kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe.”

Az említett kivételekről egyelőre nem derül ki túl sok információ, a hivatkozott 4. bekezdésben pusztán csak ennyi szerepel:

„(4) Kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával –, az ott szabályozott egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmassága is megállapítható.”

Nem csak arról van tehát szó, hogy egyedülálló állampolgárok nem fogadhatnak örökbe, a jövőben erre nem lesz lehetősége az élettársi kapcsolatban élő pároknak sem.

Fogós kérdés, miért alkalmasabbak szülőnek azok, akiket előtte a hivatalban összeadtak. Erre a törvényjavaslat indokolása a következő választ adja:

„A házasság preferálását társadalomtudományi kutatások, empirikus statisztikai tények támasztják alá, hiszen kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel. A jogi szabályozás ehhez a természetes igényhez törekszik alkalmazkodni”

Arról azonban nincs szó a szövegben, hogy milyen mértékben fogja ez befolyásolni a sikeres örökbefogadások számát Magyarországon, és hogy előreláthatólag hány árva maradhat szülő nélkül a szabályok szigorítása miatt.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: házasság házasságkötés örökbefogadás Varga Judit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés