Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Éjféltől a közterületeken is kötelező lesz a maszkviselés, de mégsem úgy, ahogy Orbán Viktor bemondta a tévében
Túl a városon 2020. november 10. 20:36 Forrás: MTI

Éjféltől a közterületeken is kötelező lesz a maszkviselés, de mégsem úgy, ahogy Orbán Viktor bemondta a tévében

Orbán Viktor miniszterelnök az M1-en adott keddi interjúban újabb szigorítást jelentett be. Eszerint kedd éjféltől a közterületen, azaz az utcákon és a tereken is kötelező lesz hordani a maszkot. De Deszken például nem!

Hirdetés

Orbán Viktor a köztelevízióben bejelnette a kötelező maszkviselést, majd a kormányának a hivatalos Facebook-oldalán megjelent ez:

Nem baj, ha nem értik, mi sem értjük, miért kell kétfélét mondani.

A frissen megjelent Magyar Közlönyben is így jelent meg:

„A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.”

 

Korábban írtuk:

A miniszterelnök hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni, addig kell kitartani.

Elmondta: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. Ezekből elsősorban az orvosokat, az ápolókat, a kórházi és a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is kaphatnak belőle.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az „asztalon tartani”.

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő prognózisa szerint december végén, január elején lesz egy részleges megkönnyebbülés egy felszabadulás pedig áprilisra várható.

Orbán Viktor megerősítette: a „laboratóriumnak” Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.

Közölte: ahogy fut fel a járvány, a tudósok, elemzők véleménye szerint 50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos-, ápoló- és betegmozgatószámmal képesek kezelni a helyzetet, ami túl nagy kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat.

Hozzátette: a védőeszközök szinte korlátlanul rendelkezésre állnak, az orvosok, ápolók pedig kiválóak, de a számuk véges, és ők is „emberből vannak”.

Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állítanak, mert kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimális esetben szükséges - jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy ha az emberek nem lettek volna fegyelmezettek, Magyarország hamarabb jutott volna el a kijárási tilalom időpontjához.

Arra a felvetésre, hogy a kijárási tilalom miatt nem tartanak-e délutáni tumultusoktól például az élelmiszerboltokban, azt válaszolta: tartanak ettől, de bíznak az emberek közbölcsességében, a távolság betartásában.

„Mindannyian szeretünk könyvtárba, moziba, színházba vagy meccsre járni, de ez most teljesen másodlagos” – mondta a kormányfő a korlátozásokról.

A középiskolák bezárásáról szólva hangsúlyozta: a diákokat nem vakációra küldték, hanem digitális oktatásra.

Az általános iskolákat, amíg lehet, nem akarják bezárni, mert akkor a szülőknek otthon kell maradniuk, megváltozik a munkarendjük, ha egyáltalán megmarad a munkahelyük - jegyezte meg.

A szülőket arra kérte, beszéljenek a gyerekekkel, mondják el nekik, hogy a fiatalok megúszhatják influenzaszerű tünetekkel a koronavírust, de a szülők, nagyszülők nem, ezért át kell érezniük a felelősséget.

A tanárok, iskolai dolgozók, óvodapedagógusok, bölcsődei dolgozók rendszeres teszteléséről Orbán Viktor azt mondta: ha a gyorsteszt fertőzöttséget mutat ki, az 90 százalékos bizonyosságot jelent, de ha azt állapítja meg, hogy nem fertőzött az illető, az csak 50–60 százalékos bizonyosságú.

A miniszterelnök jelezte, a kijárási tilalom és a korlátozások most egy hónapra szólnak, és két hét múlva tud beszámolni az intézkedések eredményéről.

Ha jók az eredmények, „karácsony környékén már szabadulhatunk” – fogalmazott.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk járvány koronavírus Orbán Viktor pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés