Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Újabb százmilliókat venne el Szegedtől az Orbán-kormány – most a nagyvárosi vízközmű-szolgáltatókat sarcolnák
Szegeden 2020. november 10. 16:03

Újabb százmilliókat venne el Szegedtől az Orbán-kormány – most a nagyvárosi vízközmű-szolgáltatókat sarcolnák

Értetlenül áll a vizes szakmát tömörítő szövetség a kormány legújabb javaslata előtt, ami átalakítaná a víziközmű-szolgáltatók adózási rendszerét. Az új szabályozás kedvezne a kisebb és alacsony lélekszámú településeken szolgáltatóknak, de a hiányzó adóbevételeket a nagyobb vagy sűrűbben lakott települések szolgáltatóira – és mint Szeged esetében is – részben az önkormányzatokra terhelné a kormány. A javaslat írói között van B. Nagy László, szegedi fideszes országgyűlési képviselő is.

Hirdetés

Nem elég a közösségi közlekedési támogatás 328 milliós elvonása, az elvett gépjárműadó miatti 500 milliós kiesés, az ingyenes parkolás miatti több százmilliós veszteség, újabb százmilliókat vesz ki a Fidesz Szeged és a szegediek közös kasszájából. A közműadó átalakításán 554 milliót bukhat a Szegedi Vízmű és a többségi tulajdonos város közösen.

A közműadó 2013-as bevezetése óta 110 milliárd 500 millió forintot fizetett be a víziközmű ágazat a költségvetésbe, ha ezt az összeget egy évre vetítenénk, akkor a tavalyi engedélyezett árbevételük 42 százaléka lenne az adókötelezettség mértéke. Tény ugyanakkor, hogy a kisebb településeken szolgáltatóknak nehezebb az életük, mivel a sok kilométernyi vízvezeték végén kevesebb fogyasztó van, ezért kisebb a bevétel is, miközben a közmű fenntartása ott is sokba kerül. Ezen változtatna a kormány, ami jó, csakhogy a változtatással – ahogy az sok esetben már előfordult – kiöntik a gyereket is a fürdővízzel.

Az új szabályozás ugyanis a nagyobb települések víziközmű-szolgáltatóin vasalná be azokat az adómilliárdokat, amivel a kisebbek életét megkönnyítenék. Magyarán a kormány összességében nem kíván egy adóforintról sem lemondani, csak a nagyobbaktól szedné be a pénzt.

A gond csak az, hogy a fideszes törvényjavaslat épp azokat, az egyébként is kifosztott, nagyobb önkormányzatokat sújtaná, amiknek a legtöbb feladatuk van a koronavírus-járvány idején. Szeged is ilyen.

A mások mellett Szeged fideszes országgyűlési képviselője, B. Nagy László által is jegyzett javaslat 554 millió forint extra terhet róna csak a Szegedi Vízműre 2021-ben. Mivel a vízmű társaság 51 százalékos tulajdonosa a szegedi önkormányzat, az adóemeléssel több, mint 280 millió forintot szivattyúzhatnak át a város kasszájából az államkasszába.

A fideszes javaslat – az igazságosság nevében – sávosítaná (lásd még egykulcsos vagy egysávos személyi jövedelemadó az igazságosság nevében!) és az adott területen értékesített vízmennyiség figyelembevételével igazítaná ki a közművezeték hossza alapján fizetendő közműadót.

Az adófizetés korrekciós száma 0,35 lenne akkor, ha a szolgáltató által üzemeltetett 1 kilométernyi vízvezetékre 0 és 6500 köbméter közötti mennyiségben jut víz vagy szennyvíz. Ez tipikusan a kistelepülésekre igaz, ahol kevés felhasználó van, így az adott hálózaton kevés víz és szennyvíz halad át.

 • 6501 és 8000 köbméter között 0,7;
 • 8001 és 9000 köbméter között 1;
 • 9001 és 10.000 köbméter között 1,5;
 • 10.001 és 11.000 köbméter között 2;
 • 11.001 és 12.000 köbméter között 2,5;
 • 12.001 és 13.000 köbméter között 3,5;
 • 13001 vagy fölötte 4,5 lenne a korrekciós szám. Ennyivel kellene beszorozni a korábbi adó mennyiségét, ha átmegy a fideszes törvénymódosító-javaslat. Utóbbi, 4 és félszeres szorzós adókötelezettség vonatkozna Szegedre is.

Négy és félszeres adót rónának a Szegedi Vízműre

Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: a társaság 695 kilométernyi ivóvíz-vezetéket és 572 kilométernyi szennyvízcsatornát üzemeltet, ezek után 125 forintot adózik méterenként. A 2019-es közműhossz alapján idén 158 millió forint adót fizettek, ami 554 millió forinttal lesz több, ha a fideszes többség elfogadja a törvénymódosítást. Mivel a Szegedi Vízmű Zrt. nyeresége 525 millió forint volt tavaly, a cég egy tollvonással veszteséges lehet jövőre.

„Ez nevetséges. Kevesebb jut majd mindenre, ami az ellátásra eddig jutott. Kevesebb jut majd karbantartásra és fejlesztésre is” – tette hozzá Istókovics Zoltán.

Leginkább az adóteher áthárítása miatt bírálja a törvénymódosító javaslatot a Magyar Víziközmű Szövetség is. A módosítást jegyző képviselőknek – köztük B. Nagy Lászlónak is – szóló levelükben azt írják:

„Az Önök által benyújtott T/13478/3. számú módosító javaslat célkitűzése minden bizonnyal a víziközmű szolgáltatók terheinek könnyítése volt, azonban mindenképpen szükségesnek látjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a víziközmű szektor jelenlegi állapotában nem bír már el további adóztatást. Valóban nagy segítség a kisebb népsűrűségű településeken szolgáltatók számára a közművezeték adó átstrukturálása, hiszen számukra lecsökken az addig fizetett adóteher, de nem megoldás az ágazat számára, ha az a zömében néhány nagyvárosi szolgálatóra terhelődik át. Ez az ágazat már a 24. órájában van, és minden további forráskivonás a biztonságos ellátás fenntarthatatlanságának veszélyét növeli!”

A vízügyi szakemberek arra is felhívják a figyelmet a levelében, hogy a nagyvárosi szolgáltatók adóterhének növelésével a Fidesz-kormány a víziközmű-szolgáltatás összeomlását kockáztatja, ami járvány idején nagy hiba lenne. Hiszen a víz alapvető fontosságú a higiénia biztosításához.

Volna még itt egy hatalmas ellentmondás

Miközben a koronavírus-járvány első hullámának idején a különösen kiemelten stratégiai ágazatként kezelt vízművekhez kivezényelték a Honvédelmi Minisztérium embereit, hogy biztosítsák az ellátást minden körülmények között, addig a járvány második hullámában százmilliókkal több terhet róna a közműszolgáltatók egy részére az Orbán-kormány.

Az extra teher egy része pedig az önkormányzatokat, mint tulajdonosokat vagy résztulajdonosokat sújtaná, akárcsak Szeged esetében, amit már így is megterhelt az ingyenes parkolás miatt bevételkiesés, a gépjárműadó elvétele és

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint

„Jelen helyzetben csak az adhat megoldást, ha a teljes víziközmű ágazat mentesül a közműadó megfizetése alól, akár oly módon, hogy a befizetendő adót – ellenőrzött módon – kizárólag működtetési költségekre visszaforgathatják a szolgáltatók, és béremelésre, karbantartásra, felújításokra, pótlásokra fordítják”.

Ennek megfelelően a szövetség módosító javaslatot küldött a fideszes képviselőknek, amiben mentesítené az adófizetési kötelezettség alól a helyi önkormányzatokat és az adót a közművezeték üzemeltetőjével fizettetnék meg.

És hogy mennyire nem alaptalan „vizesek” levele:

 • a gázszektor 1,6 százalékát
 • a villamos energia szektor 2,4 százalékát
 • a távközlési szektor 0,1 százalékát
 • míg a vízközmű ágazat 5,4 százalékát fizeti ki adó formájában az éves árbevételének.

A Magyar Víziközmű Szövetség levelében éppen ezért az is szerepel, hogy az 5,4 százalékos adómértéket 3 százalékban maximalizálják.

B. Nagy tudja, hogy Szeged nem jár jól

Kerestük B. Nagy László szegedi országgyűlési képviselőt, aki egyike a fideszes törvénymódosítót jegyzőknek. B. Nagy azt mondta, tárgyalás előtt van a törvénymódosítás, és még jöhetnek új módosító javaslatok, de az biztos, hogy jelenleg „a ritkán lakott vidéki kistelepülések ugyanannyit fizetnek adóba a vezeték után, mint egy Budapest, Szeged, Miskolc, Debrecen méretű nagyváros vízellátásánál, ahol a fogyasztók száma nagyságrendileg sokkal több. Ezt az anomáliát, igazságtalanságot próbálja kiküszöbölni ez a törvénymódosítás egy sokkal igazságosabb adózás alapjának a megteremtésével”.

B. Nagy László szerint „most kell, hogy helyre igazodjon a rendszer”. Idéztük B. Nagynak a Magyar Víziközmű Szövetség levelének egyes részeit, amik az adó mérséklését kérik. A fideszes képviselő azt mondta: az adóbevétel tömegének csökkentésére nincs akarat és szándék, de a módosítással igazságosabb rendszer alakul ki.

Ezzel persze Szeged nincs kisegítve. Amikor felhívtuk B. Nagy figyelmét arra, hogy a város, aminek több kistelepülés mellett ugyancsak országgyűlési képviselője, százmilliókat veszít a javaslat miatt, azt mondta:

„A nagyvárosi víziközművek eddig kedvezményezettjei voltak ennek az adózási formának, mert a vidéki kistelepüléseken szolgáltató társaságok fizették ki az adótömegnek azt a részét, amit a nagyvárosok és a sűrűn lakott települések társulásai nem fizettek ki. Az, hogy az adó sok vagy kevés, az nem tárgya ennek az a javaslatnak”.

B. Nagy László hozzátette: a nagyvárosok nem járnak jól, de a kisebb települések szolgáltatói levegőhöz jutnak.

Ezt nézze meg! Itt a bizonyíték: 2024-ig sarcolná az önkormányzatokat a kormány

És talán ez is fontos: a rezsicsökkentés miatt 2010 óta nem emelhettek árat a szolgáltatók azóta hatósági áras a víz is.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vízmű Zrt. törvény B. Nagy László Fidesz kormányzati megszorítás közműadó törvénymódosítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés