Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szabó Sándor: Nonszensz, hogy elveszik a közösségi közlekedésre fordítható pénzeket az önkormányzatoktól!
Túl a városon 2020. november 9. 18:48

Szabó Sándor: Nonszensz, hogy elveszik a közösségi közlekedésre fordítható pénzeket az önkormányzatoktól!

Két olyan intézkedést is hozott a kormány ezekben a napokban, amelyek komolyan sújtják az önkormányzatokat, azok költségvetését. Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője ezekről kérdezte a Miniszterelnökséget a Parlamentben. Orbán Balázs államtitkár viszont érdemben nem válaszolt, csak a szája járt.

Hirdetés
Hirdetés
  • Ingyenes parkolás,
  • többletjáratok biztosítás a közösségi közlekedésben.

Ez a két, a veszélyhelyzet miatt meghozott miniszterelnöki döntés újra csak az önkormányzatokat sújtja – erről beszélt rögtön a döntés után Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere is.

Most Szabó Sándor, MSZP-s szegedi országgyűlési képviselő a Parlamentben szólalt föl.

– Az elmúlt egy hónapban két minisztériumot is megkérdeztem arról, hogy a vidéki nagyvárosok a közösségi közlekedésére szánt kétmilliárd forintot miért nem kapják meg az államtól, miközben ez a költségvetésben is benne van. Tállai államtitkár erre azt mondta, azt a pénzt a járványügyi alapba helyezik. Ez azért nonszensz. Elveszik az önkormányzatoktól a pénzt, beteszik a járványügyi alapba, majd hoznak egy járványügyi intézkedést, amelyben többletjáratok biztosítására kényszerítik a fővárost és a megyeszékhelyeket úgy, hogy ehhez forrást nem adnak. Ez azért elfogadhatatlan. Teljesen padlóra küldik az önkormányzatokat – mondta Szabó Sándor, aki ezek után azt kérdezte Orbán Balázs államtitkártól:

visszaadják-e a járványügyi alapból az önkormányzatoknak a közösségi közlekedésre fordítandó pénzt, hogy eleget tudjanak tenni a saját feladataiknak, másrészt a kormány által előírt többletfeladatoknak?

Orbán Balázs államtitkár Szabónak adott „válaszában” képest volt „elmúltnyolcévezni”: szerinte ugyanis egyféle elvett forrást kellett visszaadni az önkormányzatoknak az elmúlt években, azokat, „amelyeket önök 2010 előtt elvettek tőlük.” Utána további értékelhetetlen és érthetetlen, senki által nem tudott további támogatásokról, saját forrásokról beszélt Orbán Balázs. Így képes volt arra, hogy egy egyszerű, mindenki által érthető eldöntendő kérdésre ne válaszoljon.

Szabó Sándor viszontválaszában azt mondta, ha csak a járványügyi időszakot nézzük, 3200 településből 2300.nak semmilyen bevétele nem lesz. – Ezt nem én mondom, államtitkár úr, hanem három önkormányzati szövetség, amelyek közül kettőnek a vezetője fideszes. Kérdezze meg Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét, hogyan látják ezt a kérdést. Teljesen ki fogják véreztetni az önkormányzatokat.

Szabó Sándor ezután újra feltette a kérdését. Orbán Balázs viszontválaszában is mellébeszélt. Budapesti közösségi közlekedési fejlesztésekről beszélt.

Magyarul, segítek:

nem. Nem fogják visszakapni az önkormányzatok. Ezt nem tudta kimondani Orbán Balázs.

Így, elvonásokkal kell a saját feladataikat megvalósítani és a kormány által előírt többletfeladatokat is teljesíteni.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gépjárműadó járvány koronavírus közösségi közlekedés MSZP Orbán Balázs Országgyűlés pandémia parlament Szabó Sándor támogatás veszélyhelyzet világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés