Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ismét eljött a záróra ideje: leáll a színház és a mozi, de könyvet kölcsönözni még lehet
Művház 2020. november 9. 15:53

Ismét eljött a záróra ideje: leáll a színház és a mozi, de könyvet kölcsönözni még lehet

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, az ausztriai szigorításokhoz hasonló járványügyi szabályok lépnek életbe szerdától: bezárnak a színházak, a mozik, nem lehet csoportos összejöveteleket szervezni és általános rendezvény tilalom lép életbe. Szegedi körkép.

Hirdetés

Szegedi Nemzeti Színház: kedden este még megtartják az operabeavatót, azután egy hónapra legördül a függöny

Kedden estére operabeavató előadást hirdetett a Szegedi Nemzeti Színház. Egyelőre egy ideig ez lehet a szegediek utolsó színházi élménye. A holnap esti előadást ugyanis még megtartják a Kisszínházban, miután jóval éjfél előtt véget ér, így nem sértik meg a nézők a kijárási tilalmat. Ezt követően azonban – ha a Parlament is jóváhagyja holnap a kormány intézkedési tervét – egy hónapra ismét legördül a függöny a színház mindkét játszóhelyén.

Az elmaradó előadásokkal és megváltott jegyekkel kapcsolatban holnapra ígértek tájékoztatást.

Jávorszky Iván: Szerdától teljesen bezár az IH és a Belvárosi Mozi is

– Betartjuk a frissen bejelentett intézkedéseket: kedden este tizenegy órakor bezárjuk a Belvárosi Mozit és az IH Rendezvényközpontot is – mondta Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. ügyvezető igazgatója.

Januárig biztosan nem lesznek előadások a Pinceszínházban

Ma esti előadásukat, a Genéziusz Színház Tévedések összjátéka című vígjátékát még megtartják – tudtuk meg Kancsár Orsolya igazgatótól.

A kedd éjféltől kezdődő harminc napon keresztül viszont a rendkívüli intézkedéseinek megfelelően zárva lesznek. Az elmaradó előadásokra megváltott jegyek előzetes bejelentkezést követően érvényesek lesznek egy későbbi időpontra.

– Bízunk abban, hogy a fennálló járványhelyzet az év végéig jobbra fordul, ezért legközelebb januárban várjuk a nézőket, hamarosan közzétesszük januári műsorunkat az interneten. Sőt, huszadik életévéhez közeledő színházunk születésnapi programokkal is készül 2021-re – mondta Kancsár Orsolya.

A Somogyi-könyvtárban is elmaradnak a rendezvények, de kölcsönözni és olvasni egyelőre még lehet

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató kérdésünkre elmondta, a rendezvényeik szerdától náluk is elmaradnak.

Kedden délután – amennyiben a fellépők addig nem mondják le – még várják a közönséget Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi estjére, azt követően azonban nem tarthatnak több programot.

A kölcsönzés és a helyben olvasás – a járványügyi szabályok betartása mellett – továbbra is működik.

– Maximum hatvanfős rendezvényeket tartottunk az utóbbi időben, de azok sem voltak teltházasak. Óvatosak lettek az olvasóink, a könyvtárlátogatás ideje is minimálisra csökkent. A legtöbben igyekeznek gyorsan kölcsönözni és elhagyni az épületet.

Az is biztos már, hogy a november 21-re meghirdetett tizenkettedik Szegedi Képregényfesztivál is elmarad.

Ennyit tudni ma, ami holnap már lehet, hogy egészen más lesz. Most igazán érvényes a mondás: az a biztos, hogy minden bizonytalan.

(Nyitóképünk a szegedi operatársulat Cosi fan tutte cimű vígoperájának januári bemutatóján készült – a szerző felvétele)

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi covid-19 IH Rendezvényközpont járvány Somogyi-könyvtár Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Pinceszínház tilalom veszélyhelyzet koronavírus pandémia színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés