Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 8. 13:37

Az orosz és kínai vakcinák veszélyeire figyelmeztetnek a kanadai kutatók

Arra hívják fel a figyelmet, sürgősséggel is csak azok a vakcinák használhatók, amelyeknek az előnyei meghaladják a kockázataikat – nem biztos hogy az orosz oltóanyag ilyen!

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen idén januárban frissítette azt az értékelési eljárását, ami a nemzeti szabályozó hatóságoknak nyújt iránymutatást a jelenlegihez hasonló helyzetekre. Amikor sürgős szükség van a vakcina kifejlesztésére annak érdekében, hogy gátat tudjunk szabni egy járvány terjedésének, akkor is be kell tartani a szigorú oltóanyag-fejlesztési előírásokat. Feltétlenül meg kell határozni, hogy egy vakcina várható előnyei felülmúlják-e az előre látható kockázatokat – számolt be a kutatás fő következtetéseiről az index.

Az orosz és a kínai eredetű koronavírus elleni oltások nem követték a WHO által előírt szabályokat és nem kaptak engedélyt a sürgősségi felhasználásra.

Nem világos, hogy a két oltóanyag mennyire biztonságos és hogy megfelelnek-e a WHO szabványainak. Az viszont egyértelmű, hogy mindenféle átláthatóság és felülvizsgálat nélkül zajlott le a kifejlesztésük, ami aggodalomra ad okot.

Szijjártó Péter épp ezen a héten jelentette be, hogy megállapodást kötött Oroszországgal a vakcina importjáról, a miniszterelnök pedig jövő év első felében már azt tervezi, elkezdik beoltani vele a magyar lakosságot. Közben rövidesen elkészül a nemzetközi szabványoknak megfelelően fejlesztett, német vakcina is, ennek magyarországi alkalmazásáról azonban egyelőre nincsenek hírek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egészségügyi Világszervezet járvány Kína koronavírus oltás Orbán Viktor Oroszország Szijjártó Péter vakcina WHO
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés