Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 8. 12:11

Orbán megvétózza az uniós költségvetést és a járványügyi mentőcsomagot is

A magyar és a lengyel kormány megakasztanák az uniós döntéshozatalt, többszáz milliárdos csomagokra is nemet mondanának.

Hirdetés

Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy az Európai Parlament és a Tanács megállapodott abban, hogy az uniós pénzek kifizetése a tagállamok számára leállítható lesz, ha azok megsértik a jogállamisági feltételrendszert. A döntés elsősorban a rendszeresen renitenskedő Magyarországnak és Lengyelországak jelent problémát – a korábban megjelent jogállamisági jelentés ugyanis vaskos fejezetben kritizálta a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét hazánkban.

Így nem meglepő, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már korábban bejelentette, meg fogja vétózni a javaslatcsomagot, ha nem változtatnak a jogállamisági mechanizmuson.

Orbán Viktor levélben fordult a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőihez, továbbá Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az EB elnökéhez. A miniszterelnök azt írja,

A jogállamisági feltételrendszer beépítése a következő költségvetésbe és a járványügyi mentőcsomagba veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, és sérti Magyarország érdekeit. Ezért a csomag elfogadásához szükséges egyhangúságot Magyarország nem fogja biztosítani.

A miniszterelnök azzal érvelt, hogy a magyar jogrendszert az unió illetékesei korábban teljesen átvilágították és valamennyi vitás kérdésben megegyezés született, ennek ellenére az Európai Parlament kezdeményezte ellenünk a hetes cikkely szerinti eljárást. Az Európai Bizottság közelmúltban megjelent jogállamisági jelentése szerinte politikailag motivált volt, a háttérben pedig a Soros György által finanszírozott szervezetek és a magyar ellenzék állnak akik, már jól ismert vádjaikkal támadják a magyar kormányt.

Szerinte Brüsszel ezekre a Soros-szervezetekre hallgat, pedig nem lenne szabad külső szereplők véleményére alapozni a szankciókról szóló döntést.

Orbán Viktor konkrét javaslatokat is tett a jogállamisági mechanizmus átalakítására. Azt szeretné, hogy csak azokban az esetekben legyen alkalmazható, amelyek közvetlenül érintik az Európai Unió pénzügyi érdekeit. Ezenkívül azt kéri, a döntés megtámadható legyen az Európai Bíróságon, ilyenkor pedig a szankciókat az ítélet meghozataláig el kellene halasztani.

Ezzel nyilvánvalóan szűkülne azoknak a jogállamiságot romboló döntéseknek a köre, ami miatt elvehetik Magyarországtól az uniós forrásokat, hiszen a hazai szabad sajtó felszámolása például nem befolyásolja közvetlenül az EU költségvetését.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Parlament Európai Unió Európai Unió Bírósága járvány jogállamiság költségvetés Lengyelország Mateusz Morawiecki Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés