Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 7. 23:56

Késik Orbán Viktor gratulációja Joe Bidennek

A Visegrádi Négyek országai közül minden kormányfő gratulált már Joe Bidennek, az Egyesült Államok megválasztott elnökének, kivéve a magyar miniszterelnök.

Hirdetés

Bár Orbán Viktor ma a Facebookon tájékoztatta a nemzetet a koronavírus-járvány elleni védekezés állapotáról, ott sem ragadta meg az alkalmat, hogy gratuláljon az új, megválasztott amerikai elnöknek.

Orbán Viktor korábban kifejtette, hogy nincs B-terve arra az esetre, ha a republikánus Donald Trump nem nyerne, annyira biztos a győzelmében.

Reméljük járványügyben kicsit kevésbé magabiztos a miniszterelnök.

Duda még erősebb szövetségről beszélt

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta Andrzej Duda.

A lengyel államfői kabinetfőnök és külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski egy korábbi rádióinterjúban felidézte: az utóbbi négy évben Duda nagyon jó viszonyt ápolt a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Ugyanakkor aláhúzta: az érdekeket, az államközi kapcsolatokat tekintve „nyugodt a lengyel-amerikai kapcsolatok jövőjét illetően”.

Zeman nyitottabb Amerikát vár Európa irányába

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak – áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában.

„Úgy vélem, továbbra is érvényes, hogy Európának ugyanúgy szüksége van Amerikára, mint Amerikának Európára. Közösen jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szabadkereskedelem igazságosabb legyen az egész világon” – szögezte le Milos Zeman.

Babis: Biden álljon ki a NATO mellett!

Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy „az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval”.

Zeman és Babis is nagyon jónak minősítették a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

Matovic erős partnerként látná az uniót és az Egyesült Államokat

„Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” – írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió „erős partnerekké válnak”. Az új szakasz pillanatnyilag legfontosabb megoldásra váró feladatának a koronavírus-járvány legyőzését nevezte a szlovák kormányfő.

Korcok együttműködne

Szlovákia készen áll a szoros együttműködésre az új amerikai elnökkel – írta Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Facebook-oldalán.

Johannis türelmetlenül szilárdítaná a kapcsolatot

„Kölcsönösen nagyobb szükségünk van most egymásra, mint bármikor korábban” – mutatott rá. Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. „Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét” – írta közösségi oldalán a román államfő.

Plenkovic örül az együttműködésnek

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. „A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében” – írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: amerikai elnökválasztás 2020 Joe Biden Orbán Viktor gratuláció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés