Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László és Karácsony Gergely is gratulált Joe Bidennek, Hollik köszöni Trumpnak
Szegeden 2020. november 7. 20:59

Botka László és Karácsony Gergely is gratulált Joe Bidennek, Hollik köszöni Trumpnak

Egyre-másra szólalnak meg a magyar közszereplők, politikai pártok, és a kegyeltjeik Joe Biden megválasztott elnök sikere kapcsán. Ki így, ki úgy.

Hirdetés

Botka: a szabadság, a tolerancia és az együttműködés politikája diadalmaskodott a populizmussal, a szélsőségekkel és a kirekesztéssel szemben

Szeged polgármestere ezt írta a Facebookon:

„Gratulálok Joe Bidennek és az amerikaiknak! Gratulálok a rekord részvételhez és a demokrata jelölt történelmi sikeréhez! Biden győzelme után a világpolitikában is fontos változásokat várhatunk. A szabadság, a tolerancia és az együttműködés politikája diadalmaskodott a populizmussal, a szélsőségekkel és a kirekesztéssel szemben. Bízom benne, hogy a változás szele hozzánk is el fog érni! Hajrá, Biden! Hajrá, Demokraták!”

Szabó Sándor: mindenhol lehet szabad, szolidáris és igazságos a politika

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője sem mulasztotta el, hogy gratuláljon az új amerikai elnöknek. Szabó Sándor azt írta:

„Gratulálok Joe Bidennek, az USA új, demokrata elnökének! Mindennek eljön az ideje, csak idő kell hozzá. Türelemmel, munkával, kitartással, mindenhol lehet szabad, szolidáris, igazságos és földön járó, az emberekért dolgozó reális politikát megvalósítani! Hajrá Biden, hajrá Magyarország!”

Karácsony Gergely: Trump Orbánéknak, Biden a magyaroknak jó

Budapest főpolgármestere szerint Joe Biden olyan elnök lesz, aki látja a legsúlyosabb problémákat, köztük „a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat”.

„Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek. Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált. Pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát. Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak. Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket.”

Ujhelyi: Orbánnak nincs B-terve

„Amire Orbán Viktornak saját bevallása szerint nincs B-terve: Joe Biden lett az Egyesült Államok új elnöke”

– osztotta meg az információt a szegedi szocialista EP-képviselő egy képpel, amin Orbán Viktor, Edvard Munch A sikoly című festményének főalakjaként látható.

Fekete-Győr András: véget ért a rémálom

A Momentum elnöke így látja:

„Véget ért az amerikai rémálom. Donald Trump négy éves rombolása után az amerikaiak döntöttek: Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke. Súlyos négy éven vagyunk túl: Trump alatt az USA – Orbán Viktor legnagyobb örömére – szinte csendben nézte végig, ahogy Magyarország keleti diktátorok ügynökeinek fészke lett, orosz kémbankkal, kínai kémgyárral.

Ennek vége: a Biden-adminisztráció a következő négy évben a Momentum természetes szövetségese lesz. Más szinten, de ugyanazokért a célokért fogunk küzdeni: a nyugati szövetségi rendszer, így a NATO megerősítéséért, az orosz és kínai befolyás leépítéséért, a világ demokratikus intézményeinek megszilárdításáért, a globális felmelegedés megállításáért.

Számomra komoly tanulság az is, hogy a Trump- és Orbán-féle hazug populizmus igenis legyőzhető szélsőségektől mentes politikával, a tények tiszteletbentartásával, az ellenoldal szavazóinak démonizálása nélkül.

Az igazság győzelmet aratott a hazugság felett. És másfél év múlva győzelmet fog aratni Magyarországon is.”

Jakab Péter: a néphülyítők veresége a mai

A Jobbik elnöke is gratulált Joe Bidennek:

„Az Orbán-féle néphülyítő embertípus mindenhol veszélyes. Amerikában hatványozottan. Ma ez az embertípus az Egyesült Államokban vereséget szenvedett. Van remény. Gratulálok Joe Bidennek!”

Hollik és a Fidesz köszöni Trumpnak

Azok után, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a vélt korrupciós ügyei tisztázására szólította föl Joe Bident, majd Orbán Viktor egyértelmű támogatásáról biztosította a republikánus Donald Trumpot, szombat este Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója köszönte meg a leköszönő amerikai elnöknek az elmúlt négy évet.

Hollik azt írta:

„Köszönjük, Trump Elnök Úrnak az elmúlt négy évet! Neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar–amerikai kapcsolatok, mint még soha. Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk...”

Hollik mintha elfelejtené, hogy ideológiai megfontolásokból kik kezdték „zülleszteni” a Joe Biden és Orbán-kormány közötti viszonyt.


Deutsch: kétharmaddal nyer majd a Fidesz

„Korábban Biden alelnöksége mellett kétszer is kétharmaddal nyertünk. Most Biden elnöksége mellett fogunk ismételni. In God we trust. Ennyi” – vonta le az amerikai elnökválasztás tanulságát magabiztosan Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, Csongrád-Csanád megye díszpolgára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: amerikai elnökválasztás 2020 Botka László Fidesz Hollik István Joe Biden Karácsony Gergely
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés