Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gyorselemzés: Biden elnökségének receptje – több választói csoportban erősített, a bizonytalanok inkább rá szavaztak, a levélszavazatokban pedig tarolt
Szegeden 2020. november 7. 19:47

Gyorselemzés: Biden elnökségének receptje – több választói csoportban erősített, a bizonytalanok inkább rá szavaztak, a levélszavazatokban pedig tarolt

Biden nagyon ismert politikus az Egyesült Államokban, alelnök volt nyolc évig, és fontos hozzátenni, hogy népszerű alelnök volt. A választók úgy tűnik, szívesebben szavaztak rá, mint a négy évvel ezelőtti demokrata párti jelöltre, Hillary Clintonra – mondta el elnökválasztási gyorsértékelésében Merkovity Norbert, szegedi politológus.

Hirdetés

Eldőlt, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz, aki szombaton átlépte a 270 elektori szavazatot, így behozhatatlan előnnyel vezet a hivatalban lévő elnök, a republikánus Donald Trump előtt. 

Az eddig napvilágot látott gyorsfelmérések (exit poll) alapján Joe Biden több választói csoportban, így mások mellett a kékgallérosok (fizikai munkát végzők) és fehér férfiak körében növelni tudja szavazói számát, ami vélhetően döntőek bizonyulhatott az elnöki székért folyó versenyben

– magyarázta a kialakult helyzetet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, Amerika-szakértő.

Merkovity Norberttől – aki már korábban is elemezte a Szeged.hu olvasóinak a helyzetet – azt is megtudtuk, elkötelezettebb voltak az idei elnökválasztáson a szavazók mindkét oldalon,

a négy évvel korábbi voksoláshoz mérten kevesebb volt a bizonytalan szavazó, és az ő többségük ezúttal a demokratapárti jelöltre adta végül a szavazaták. Ennek azért is lehet külön jelentősége, mert 2016-ban a bizonytalanok nagy többsége végül Donald Trumpot választotta.

Biden a levélszavazatok miatt nyert, arra buzdította híveit, hogy ebben a formában adják le voksaikat. Egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a levélszavazatok jelentős részét Biden gyűjtötte be.

A szavazatok összeszámolása azért tartott ilyen sokáig, mert általában az aznap, a hagyományos módon leadott szavazatokat számolták össze a bizottságok, és csak ezt követően láttak hozzá a levélszavazatok összesítéséhez – magyarázta Merkovity Norbert. Mivel százmillió felett volt a levélben eladott szavatok száma, és legalább hat kézen ment át egyetlen levélszavazat, és ezeket külön-külön szkennelni is kellett, ezért ennyire hosszadalmas a számlálás. Ezt az elmúlt napokban megtapasztalhattuk.

Éppen ezért, vagyis a levélszavazatok nagy száma, és azok összesítésének ütemezése miatt láthattunk a mostani szavazatszámlálások során „kék váltásokat”. Vagyis azt, hogy a republikánusokra eladott hagyományos szavazatok miatt több államban egy ideig Trump vezetett, majd fordított Biden.

Bár végeredmény továbbra sincs, de a nagy hírcsatornák azért hirdették ki a demokraták győzelmét Pennsylvaniában, mert Biden több szavazattal vezet, mint amennyi feldolgozásra, megszámlálásra vár. Az előnye tehát behozhatatlan, annak ellenére, hogy a szavazatszámlálással még nem végeztek.

Az itteni elektori szavazatokkal elérte és átlépte Biden a bűvös 270-es számot (jelen állás szerint Nevadával együtt 279 elektora van), vagyis ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnökválasztás 2020 elemzés Joe Biden Merkovity Norbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés