Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 7. 14:13

A tavaszi olasz helyzethez hasonlítja az őszi magyar állapotokat az orvosszakszervezet elnöke

Szabad Zoltán szerint sok kórházban megteltek az intenzív osztályok, és hiába bővítik az ágyak számát, nincs elég szakszemélyzet. Bergamót hozta példaként a mostani magyar helyzetre.

Hirdetés

Szabad Zoltán úgy látja, kártyavárként omolhat össze a magyar egészségügy a koronavírus-járványban.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a Népszavának adott interjúban elmondta: Latorcai Csaba államtitkár egy egyeztetésen őszintén megmondta neki, nincs politikai akarat az egészségügyi szolgálati jogviszony módosítására, és elégedjenek meg azzal, hogy a törvény végrehajtási rendeletében „oldják majd a törvény »kemény« passzusait”.

Szabad Zoltán ugyanakkor megjegyzi az interjúban, hogy egyelőre nem látszik a megoldás, mert az alacsonyabb szintű végrehajtási rendelet nem írhatja felül a törvényt. A kétéves átvezénylés és a másodállások korlátozása viszont továbbra sem felel meg az orvosoknak.

„Jeleztük a kormányzatnak, ha nem úgy alakul ez a jogszabály, hogy az elfogadható legyen azoknak, akiket mi képviselünk, akkor bizony előfordulhat, hogy január elsején, mint a kártyavár, dől össze az egészségügy. Azon egyszerű ok miatt, hogy olyan sokan nem lépnek át az új jogviszonyba” – nyilatkozta a szakszervezet vezető a Népszavának.

A kormánynak november 18-ig kell előállnia az új egészségügyi törvény végrehajtási rendeletével, és benne a részletszabályokkal.

Szabad azt mondta, szerinte már a tavaszi bergamói helyzet tapasztalható a magyar kórházakban, mert megteltek az intenzíves kapacitások.

A lap kérdésére, miszerint miért nem állnak ki az orvosok, és mondják el, mi várható, a szakszervezeti elnök azt mondta, kollégái nem tehetnek ilyesmit, köti őket a titoktartási nyilatkozat, és nincs joguk beszélni.

Szabad Zoltán szerint segítené a magyarországi védekezés hatékonyságát, ha a bergamói kórházban látott felvételeket készíthetnének a magyar média munkatársai is.

(Nyitóképünk Bergamóban készült; fotó: Sky News) 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dr. Szabad Zoltán Magyar Orvosok Szakszervezete Belügyminisztérium egészségügyi szolgálati jogviszony egészségügyi törvény Emberi Erőforrások Minisztériuma koronavírus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés