Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 6. 18:09

Algyői úti csomópont: a közlekedési lámpákon már nem múlik az átjutás

Képriport
A tökéleteshez közelít a nemrég átadott Algyői csomópont közlekedési lámpáinak programozása, amelyet nem alaptalanul ért kritika az elmúlt napokban. Mára úgy tűnik, megtalálták az optimális megoldást.

Hirdetés

A múlt hétvégén kiderült, gond van közlekedési lámpák beállításával az Algyői út új csomópontjában. A forgalom feltorlódott, ezért a szakembereknek haladéktalanul lépni kellett.

Mint a hírportálunknak nyilatkozó Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken délután a helyszínen elmondta: hétfőn, kedden és szerdán egymás után hajtották végre a finomhangolásokat a jelzőlámpa programozásán.

A legdöntőbb változás, hogy az eredetileg 90 másodperces ciklust előbb 120, majd 150 másodpercre emelték. Vagyis a kereszteződésben valamennyi lámpaváltás ennyi idő alatt zajlik le.

Ez extrém hosszú

– világított rá Csanádi Zoltán, és összehasonlításként hozzátette, hogy Szeged legforgalmasabb kereszteződéseiben többnyire 90 másodperces ciklusokat alkalmaznak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg a kocsisorokat Iványi Aurél fotóin!

A változtatásoknak köszönhetően ebben a kereszteződésben kettő és fél percnél nagy valószínűséggel egyetlen autósnak, kerékpárosnak vagy gyalogosnak sem kell várakoznia. Ez nem kis szó, mert az Algyői úttal kapcsolatos eddig legnagyobb gond éppen az volt, hogy az alsóbbrendű utakról nagyon nehezen lehetett felhajtani a 47-es útra.

A forgalom alakulását alapul véve a 47-es úton a városból ki és a városba befelé közlekedőknek az új csomópontban 80 másodpercet engedélyez a lámpa az áthaladásra, és ezzel elérték, hogy csúcsidőben is legfeljebb két lámpaváltással át lehetett jutni az említett kereszteződésen.

Az Algyői út forgalmát utoljára 2018-ban mérték, akkor napi 18 ezer autó közlekedett ezen az úton, ez vélhetően emelkedhetett az elmúlt években.

– Nem zárható ki – tette hozzá Csanádi Zoltán –, hogy a nemrég ingyenessé tett városi parkolás miatt az eddigieknél is többen keresik fel a város, ami növeli a 47-es út városban érkező szakaszának forgalmát.

Saját, a helyszínen gyűjtött tapasztalataink arról győztek meg, hogy a közlekedési lámpák beállítása lehetővé teszi, hogy a 47-es úton egy váltással 38-40 autó is áthaladjon befelé és kifelé a városból. Nem érzékeltünk torlódást, és a látottak teljes mértékben alátámasztották a szakember szavait, ami szerint legfeljebb két lámpaváltással kifejezetten nagy forgalom mellett is leküzdhető mára az a kereszteződés, amelynél a múlt hét végén még több száz méteres kocsisorok alakultak ki.

A szakemberek továbbra is szoros figyelemmel kísérik az Algyői úti csomópontnál lévő közlekedési lámpák működését, és amennyiben szükséges – bár ennek indokoltsága most nem látszik – következhet az újabb finomhangolás.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Algyői út Baktó Csanádi Zoltán közlekedés Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. Újpetőfitelep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés