Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Meglestük, hogyan dolgozik a maszkkommandó egy étteremben: ellenőrzés már van, de vendég csak elvétve akad
Szegeden 2020. november 6. 17:00

Meglestük, hogyan dolgozik a maszkkommandó egy étteremben: ellenőrzés már van, de vendég csak elvétve akad

Képriport
Üzletekben, áruházakban és a szegedi vendéglőkben is folyamatosan ellenőrzik a rendőrök a járványügyi védekezés szabályainak betartását, kiemelten szigorúan figyelnek a maszkviselési kötelezettség betartására. Zéró tolerancia van, azonnal büntetnek, ha szabálytalanságot találnak.

Hirdetés

Megúszta a büntetést az a férfi, aki a Régi hídhoz címzett vendéglőben várt az ebédjére ma délben, amikor a rendőrök szúrópróba szerűen ellenőrizték az éttermet. Folyamatosan viselte a maszkot, így legfeljebb csak az ebédjéért kellett fizetnie, a büntetés most elmaradt.

– Sok a félreértés a maszkviselés körül, mert úgy látjuk, ellentmondás van a rendelet szövege és a kormányzati kommunikáció között. A jogszabály szerintem azt mondja ki, hogy aki leült az asztalhoz, leveheti a maszkot, és csak akkor kell újból felvennie, ha feláll onnan, mert mondjuk, kimegy a mosdóba. De hallottam már olyat is, hogy valakit azért bírságoltak meg, mert amikor befejezte az ebédjét, nem húzta vissza a maszkot a szája és az orra elé – mondta Kovács Zsolt, az étterem tulajdonosa.

Ez a szabály

„A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy

  • a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy
  • b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet,

kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.” (431/2020. számú Kormányrendelet.)

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Vajon melyik vendéglős hívna rendőrt a saját vendégére?

– A felszolgálóknak kell rászólni a vendégre, ha nem tartja be a szabályokat, de ezt a legtöbben nem veszik jó néven. Ha pedig nem hajlandó valaki felvenni a maszkot és nem is távozik, nekünk kellene kihívni hatóságot. De ki az a vendéglős, aki rendőrt hív a saját vendégére?

Akiből egyébként is csak mutatóba akad mostanában. Az elmúlt hetek szigorításai ugyanis meglátszódnak a vendéglátóhelyek forgalmán, sorra maradnak el a vendégek.

Pénteken délben, a Régi hídban végül három asztalnál összejöttek hatan. Pedig a tulajdonos igyekszik minden megtenni a vendégek biztonságáért, ma délelőtt szereltek be három olyan UV-C levegősterilizálót, amilyeneket a sebészeti műtőkben is használnak.

– Higgyék el, itt tisztább most a levegő, mint a Mont Blanc csúcsán!

Hiába az óvintézkedések, olykor az akciók, nehéz becsalogatni a vendégeket. Nemcsak a kényelmetlen maszkviselés tartja őket távol az éttermektől, hanem a betegségtől való félelem is.

– Szégyellem megmondani, mennyi volt a tegnapi bevételünk. A villanyszámlát sem futná ki. Minden egyes nap, amikor kinyitunk, hatalmas ráfizetés. Én most abból élek és működtetem a vendéglőt, amit nyáron sikerült félre tenni. Abban bízom, ha májusig kihúzom, jön a szabadtéri, lesz borfesztivál és újra jönnek a vendégek. De nem mindenki ilyen szerencsés, sokan tönkre fognak menni – mondta Kovács Zsolt.

Az ismert szegedi vendéglős szerint tavasszal, sokkal jobb volt a helyzet. Akkor teljesen be kellet ugyan zárni, de legalább volt munkahely védelmi bértámogatás, és a bérleti díjat is elengedte a város. Így sikerült megtartani az alkalmazottakat az újranyitásig.

– A kormány nem fog mentőövet dobni, csak folyamatosan szigorít, pedig a végén nagy baj lesz, mert a vendéglők sok beszállítót is eltartanak, ha befuccsolnak, végig dől a dominó.

Az ellenőrzésre kijelölt hatóságoknak természetesen nem dolga – és nem is teheti meg –, hogy figyelemmel legyen a gazdasági nehézségekre. Nekik a jogszabályokat kell betartani – most ráadásul nagyon szigorúan!

A megye rendőrei az elmúlt napokban már több száz ellenőrzést végeztek éttermekben, italmérésekben, áruházakban és piacokon. Az akciósorozatot – olykor civil rendőrök bevonásával is – tovább folytatják.

Csongrád-Csanádban eddig egyetlen kirívó esetben kellett intézkedniük és komolyabb szankciót alkalmazniuk. Három napra bezártak egy sándorfalvi kocsmát, mert az ott tartózkodók nem viseltek maszkot.

Az Operatív Törzs tájékoztatójában hangzott el csütörtökön: az új kormányrendelet kapcsán szerdán három intézkedés is történt, ebből egy a sándorfalvi italkimérésben, ahol a pult mögött álló kiszolgáló személyzet nem viselt maszkot, az egyik vendég pedig, aki nem fogyasztott semmit, az állára húzva viselte azt – mindkettőt és a kocsma tulajdonosát is megbírságolták.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bírság fokozott ellenőrzés járvány rendőrség törvény védekezés Kovács Zsolt Vendéglő a régi hídhoz
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés