Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 6. 15:36

Pennsylvania bekékült, Joe Biden átvette a vezetést: visszajöhet még innen Trump?

Nem nagyon.

Hirdetés

Éppen a Szeged Podcastben is az amerikai elnökválasztás volt a téma, Merkovity Norbert egyetemi adjunktus szakértőnkkel beszélgettünk a választási rendszerről, a szavazatok számlálásáról, amikor egyik pillanatról a másikra az orrunk előtt kékült be az eddig rózsaszínben pompázó Pennyslvania.

Mit jelent ez?

Azt, hogy Joe Biden, a Demokraták jelöltje, aki – ha a merészebb számításokat elfogadjuk – eddig 264 elektori szavazattal rendelkezett, valószínűleg begyűjt még húszat; 270 kell neki a többséghez. (A kevésbé merész számítások nem adják még oda Arizonát Bidennek, akinek így csak 253 elektora van, mert 80 ezerről 47 ezerre csökkent az előnye és a szavazatok 10 százalékát még nem összesítették. Egyes szakértők szerint Arizona átfordulhat, és Trump elviheti a 11 elektort.)

Pennsylvania volt az egyik tagállam, ahol egészen november 3-áig postára adhatták a szavazataikat a választók.

  • Jellemzően a demokrata szavazók szavaztak levélben.
  • Jellemzően a nagyvárosokban – Pittsburgh, Philadelphia, Erie – éltek ezzel a lehetőséggel.

Ezeket a szavazatokat viszont csak nagyon lassan lehet összeszámolni. Merkovity Norbert a Szeged Podcastban részletesen el is mondja, mi minden okozta, okozhatta a lassúságot.

A bátrabbak talán már kijelenthetik,

Joe Biden legyőzte Donald Trumpot.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök amerikai elnökválasztás amerikai elnökválasztás 2020 Donald Trump elnökválasztás Joe Biden
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés