Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 6. 10:17

Ceglédi Zoltán: A nyunyókázás nem lesz elég

A járványkezelés módjáról fontos és érdemi vitákat lehet folytatni. A kormányzati intézkedések kommunikációja viszont mára teljesen elfogadhatatlan és valódi károkat okoz.

Hirdetés

Az első hullám kezdeti, riadt és tétova napjaiban a kormány és az ország egyszerre, sokkban és rohamtempóban igyekezett megérteni, mi történik velünk. A Fidesz szokás szerint végigkapcsolgatta a triviális kommunikációs eszközeit, egyre nagyobb ellenérzéseket generálva. A mélypont Kovács Zoltán utolsó tavaszi koronás ámokfutása volt, ahol egy ország figyelte megdöbbenve, ahogy egy világjárvány előszobájában is azzal van elfoglalva, hogy az újságírókat csépelje. A ténfergés és kapkodás végül megszülte a kaspótájékoztatókat, ahol egy joviális néni a szigorú, de igazságos rendőrbácsikkal tojásmosási és szellőztetési tanácsokat adott, miközben a mentősinfluenszer hajasember YouTube-on kopogtatott minden twerkvideó előtt.

Sokat elmond rólunk, a magyar közvéleményről is persze, hogy Müller Cecília háztartástan óráira vagyunk vevők, és az ellenzék hozzáadott értékét is jelzi, hogy leginkább a Kossuth téren tartott, „kiskaréjban felállunk, majd egyenként a mikrofonhoz lépve elmondjuk, hogy a héten is össze vagyunk fogva, meg a jövő héten is” performanszokkal járulnak hozzá a sikerhez. Meg az a hipokrita, gőgös hangicsálás, amivel ellenzéki politikusok az ATV stúdiójában közös kanapén ülve, maszk nélkül követelik, hogy tiltsák ki az embereket a parkokból.

No, de ez a kvázi-teljhatalom, ez olyan, hogy akkor is a Fideszé jóformán minden erőforrás és így szinte minden felelősség is. Bármit szúr el az ellenzék, bármilyen idióta, egy nap alatt saját maga által visszavont törvényjavaslattal él, a nap végén Orbán Viktor hozza meg a döntéseket (haha, a parlament, ja, nem), és tőle függ, hogy elpusztulunk vagy felemelkedünk.

Most pedig, amikor valószínűleg még egy nagy nekigyürkőzés kell a járvány leküzdéséhez, nem csak a maszkot meg a távolságtartást kell konklúzióként leszűrni az első hullám tapasztalataiból. Hanem azt is, hogy ha valóban nem akarunk hadikommunizmust és évtizedes nyomort az országban, ha valóban cél Magyarország működtetése, akkor a kommunikációt is alapvetően át kell alakítani. Ha felnőtt viselkedést várnak a magyaroktól, kezeljék is úgy őket! Elég a gügyögésből, nyunyókázásból, és pláne az összevissza beszédből!

Az nem oké, hogy este a miniszterelnök a Facebookon (!) beolvas egy pongyola szöveget a demonstratíve plebejus cetlikről, amit lehet így is meg úgy is érteni, aztán virrasztunk a közlönyre várva, ami sok részletet még mindig nem tisztáz, majd jön az Operatív Törzs, ahol az előre bekért, szelektált és kifacsart kérdésekre adott dodonai válaszok fokozzák a homályt, végül pedig Gulyás Gergely próbál mellé menni a kérdéseknek a kormányinfón. Nyilván nem pont egy szegedi lapban kéne ezzel előjönnöm, de ebben a helyzetben jobban jártunk volna, ha marad Lázár János a miniszter, aki nem csak trécselt, de döntést is hozott.

Akárhogy is: ez így nem fog menni. Megtakarításaikat felélt, munkahelyüket elvesztő vagy ettől félő magyarok százezrei figyelnek minden szóra, amit a koronakezelés kapcsán a kormány kimond. Vállalkozók vagy épp szülők életet meghatározó döntései függnek ezektől a mondatoktól. Embereket rúgnak ki, éttermeket zárnak be, hitelek dőlnek be miattuk. Tessék tehát befejezni ezt a katyvaszt és a dedós gügyörészést! Tessék naponta és kompetens embereket kiállítani a közvélemény elé, visszaengedni az újságírókat ezekre az alkalmakra, és az influenszerkedés helyett hivatalos kommunikációt folytatni! Ez nem a jódolgában szépelgő Kanada, Magyarországot nem lehet szelfikkel vezetni!

És ha nekem maszkot kell hordanom mindenhol, akkor politikust sem akarok látni többé nélküle. Sehol.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet vélemény Gulyás Gergely koronavírus Lázár János Müller Cecília Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés