Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 6. 07:49

A haza nem lehet ellenzékben, avagy a vesztes méltósága – Bódi György olvasói levele

Körvonalazódik Donald Trump választási veresége, amelyet a regnáló elnök nem akar tudomásul venni.

Hirdetés

Eszelős módon le akar állíttatni folyamatban levő szavazatszámlálást, követeli több államban is a szavazatok újraszámlálsát, hiszen megmondta Ő előre, hogy Őt csak csalásokkal lehet legyőzni!

Miközben e sorokat kopogom, éppen véget ért a Puskás Ferenc stadionban a 4–1-es vereséggel végződött Ferencváros–Juventus labdarúgó-mérkőzés, amelyre nem vonatkoznak az egy nappal korábban bejelentett rendkívüli jogszabályok a szociális távolság betartására, a kötelező maszkviselésre, a szabályokat be nem tartók kivezetése, az intézmény bezárása, stb. Vannak szigetek az országban, ahol nem érvényes a jogrend. Ki tudja, hány vírus indult útjára a tömegből? A Boli nevű idegenlégiós focista 89. percben lőtt gólját úgy ünnepli a tömeg, és a M4 tévécsatorna szpíkere, mintha a Fradi győzött volna. Gyorsan elkapcsolom a csatornát, nehogy elkezdődjön az úgynevezett szakértők elemzése, amelynek végén majd kiderül, hogy mindez csak látszat, optikai csalódás, nem is a Juve győzött, hanem a Fradi, és egyébként sem a két csapat közötti fényévnyi távolságnak, egy Morata nevű spanyol játékos zsenialitásának, hanem csakis Dibusz Dénes balszerencsés megmozdulásainak a következménye ez az egész, és ugyanúgy majdnem kiegyenlíthettünk volna, mint a Dinamó Kijev ellen 0–2-ről... És lehet, hogy ilyenkor is becsempészik a focimeccset nézők elleni legnagyobb merényletet, az 1 perc híreket...

Szóval, miközben értesülök Donald Trump újabb és újabb abnormális magyarázatairól, fenyegetőzéseiről, nem az jut eszembe, hogy Hillary Clinton milyen méltósággal vette tudomásul, hogy az egykori First Ladyből nem lett négy éve az Egyesült Államok első női elnöke, hanem a 2002. május 7-ei, a budai várban (már ekkor is megvolt ez a nagy vonzódás a várhoz!) a Dísz téren, a tomboló hívek előtt elmondott beszéd leghíresebb (leghírhedtebb?) mondata:

„a haza nem lehet ellenzékben!”

Mert az akkor még létező választójogi törvény eredményeként hat vesztes mandátumos választási vereség valósággal sokkolta az elbizakodott, a csak győzelmi eredményt elképzelni tudó politikust.

Aki ebből egy életre megtanulta, hogy a politikai ellenfelet nem elég a választáson legyőzni, hanem földbe kell döngölni, a törvényeket úgy kell változtatni, hogy csakis mi győzhessünk, mindenhova egy életre a mi embereinket kell kinevezni! Csak nekünk lehet tömegmédiumunk, csak a mi zsebünkbe jöhet minden támogatás, aki nincs velünk, az nincs!

Még nem lehet tudni, hogy mivé fajul egy hatalomba beleszédült, nárcisztikus amerikai elnök mesterkedése. Még az is lehet, hogy zavargások törnek ki, és még az is, hogy addig számláltatják újra a szavazatokat, amíg hatalomban nem marad... Nem tudom. De azt már tudom, hogy hogyan viselkedik az, aki önmagát azonosnak tartja a hazával, és ezzel hergeli is híveit. Csak abban bízom, hogy ott, az Amerikai Egyesült Államokban még tényleg van jogállam, ott még működik a fékek és egyensúlyok rendszere, ott még létezik a demokrácia őshazája!

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök amerikai elnökválasztás amerikai elnökválasztás 2020 Bódi György Donald Trump Ferencváros foci Joe Biden Juventus labdarúgás olvasói levél Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés