Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. november 5. 17:34

Kövér Béla Bábszínház: szegedi lett a német Kis boszorkány

Képriport
Az ígéret szép szó, és nagyon úgy tűnik, hogy a Kövér Béla Bábszínház nem fogadkozik, hanem beváltja vállalásait. A német meseíró Otfried Preußlernak a kis boszorkányról szóló meséjét szegedivé írták át.

Hirdetés

A bábszínház új vezetésének egyik alapgondolata volt, hogy nyitnak a város felé. S hogy mindez nem üres szó, azt jól példázza, hogy az idei első saját bemutatójuk az Otfried Preußler történetéből írt Kis boszorkány lesz, amelybe ízlésesen belecsempészték Szegedet is.

A darab rendezője a társulat művészeti vezetője, Schneider Jankó, akinek ez az első rendezése művészeti vezetőként – vezette fel a vasárnapi bemutató előtt a sajtótájékoztatót Kiss Ágnes, a színház igazgatója.

A művészeti vezető és egyben a Kis boszorkány rendezője bevezetőjében elmondta, hogy régi kedvence a német meseíró, akinek két darabját – Torzomborzt és a Torzonborz újabb kalandjait – megrendezte már korábban a Bóbita Színházban.

A darab cselekményét a szegedi Boszorkányszigetre ültették át, és a történetben egyebek mellett szerepel a Mars téri piac is, ahová a fiatal, mindössze 127 éves Kis boszorkány azért látogat ki, mert – ki tudja, miért – seprűt szeretne vásárolni magának.

A több ezer éves boszorkányokhoz mérten a maga szerény életkorával tininek számít a Kis boszorkány, aki együtt táncol a „nagy öregekkel” a Boszorkányszigeten. Vele szemben az elvárás ugyanaz, mint más tanuló boszorkányokkal szemben: legyen jó boszorkány.

Kattintson a fönti képünkre és nézze meg Szabó Luca galériáját!

Ám ez a fiatal szegedi boszorkány szó szerint félreérti a feladatát, mert hivatása szabályaival és elvárásaival szemben, ő valóban jó dolgokat cselekszik. Ez a félreértés boszorkány és boszorkány között a darab egyik fő mozgatórugója a november 8-án, vasárnap 11 órakor első alkalommal színpadra kerülő darabnak.

A csütörtöki bábszínházi sajtótájékoztatón beszéltek a maguk által megformált szereplőkről Rácz Mihály és Balassi Jolán bábszínészek, akik a lelkesen számoltak be a darab jó hangulatú próbafolyamatáról, és reményüket fejezték ki, hogy ha korlátozott nézőszám mellett is, de folyamatosan játszhatják a darabot.

Sok zene, színpadi zenélés és sok hangszer színesíti a Kis boszorkány szegedi bemutatóját, amelyben a társulat valamennyi tagja szerepet kapott – hangzott el a tájékoztatón.

A koronavírus-járvány miatt a bábszínház valamennyi hétköznapi előadása elmarad, így hétvégi üzemmódra váltottak át. Mindez azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap két-két előadást tartanak. Szombaton 11 és 17 órától, vasárnap 11 és 15 órától. A színháziak nagyon remélik, hogy a megváltozott helyzet és körülmények ellenére is hűséges lesz hozzájuk a közönségük.

Szórakoztatunk. Az a célunk, hogy aki beül az előadásainkra, felejtse el mindazt, ami kint történik – zárta a sajtótájékoztatót Schneider Jankó művészeti vezető.

A darab létrehozásában oroszlánrészt vállalt magára a tervező Bartal Kiss Rita, és Babarci Bulcsú zeneszerző. Vasárnap premier. Ehhez csak egy mondat: Megteremtődtek a feltételek az online jegyvásárlásra. Csak két kattintás!

B. P. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás gyerekek Kiss Ágnes Kövér Béla Bábszínház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés