Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 5. 16:59

Szülők ezrei szerint elégtelenek a kormány járványügyi intézkedések az oktatásban

A Szülői Hang Közösség 10 071 szülő megkérdezésével készített online felmérést arról, hogyan értékelik a járvány elleni védekezést az iskolákban. A válaszadók elsöprő többsége súlyos hiányosságokra panaszkodott.

Hirdetés

A megkérdezettek több mint 90 százaléka jelzett valamilyen problémát a kormányzati intézkedések betartásával, betarthatóságával kapcsolatban.

A leggyakoribb panaszok:

 • 71 százalék számolt be arról, hogy a tanulók között nincs megtartva a másfél méter távolság a tanórákon, és nem viselnek maszkot.
 • 70 százalék tapasztalta azt, hogy a tesztelést és a kontaktkutatást nem végzik el megfelelően.
 • 57 százalék szerint nem megfelelően, és nem időben hozták meg a korlátozó intézkedéseket.

Sokan panaszkodtak a (valószínűleg értelmetlen) iskolai lázmérés miatt kialakuló sorokra, a korlátozások nélkül tartott testnevelés órákra, az ebédeltetésnél kialakuló tömegre és a kézfertőtlenítő hiányára is.

A szülők kifejezetten nehezményezik, hogy a fertőzésekről sok esetben nem kapnak megfelelő tájékoztatást – 43 százalékuknak nem volt tudomása koronavírusos betegről a gyermekük intézményében, pedig az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a több száz fős iskolák közül sokban előfordult már ilyen.

A Szülői Hang szerint az elégtelen tesztelés és a kommunikáció hiánya miatt nincsenek a szülők a megfelelő információk birtokában.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy ha a gyerekek egymásnak ellentmondó szabályokkal találkoznak, ha azt látják, hogy a felnőttek is más-más állsápontot képviselnek, akkor abból azt szűrhetik le, hogy a szabályok önkényesen megszeghetők – ezért a járvány alatt kiemelkedően fontos jó példát mutatni nekik.

A távoktatásról is kérdezték a szülőket a felmérésben, a válaszokból pedig az derült ki, hogy bár egyharmaduk elégedett volt annak minőségével, a megkérdezettek felének olyan többletterhet jelentett, ami hosszú távon nem összeegyeztethető a munkájával.

Többségük (59 százalék) mégis azt gondolja, hogy a járvány terjedésének megfékezése érdekében szélesebb körben kellene áttérni az online oktatásra.

A Szülői Hang Közösség szerint a megoldást az jelentené, ha a távoktatás bevezetésével egyidejűleg a kormány biztosítaná a szülők számára a munkahelyük védelmét, például jogi eszközökkel, táppénz bevezetésével.

A felmérés eredményei alapján a következőket kérik a kormányzattól:

 • Végezzék el megfelelően a kontaktkutatást és a szükséges teszteket, miután igazolt fertőzöttet találtak!
 • Fertőzés esetén rendeljék el a távoktatást az érintettek körében!
 • Az érintettek bevonásával kezdődjenek egyeztetések egy olyan intézkedési terv kidolgozásáról, ami a gyakorlatban betartható, a járványügyi szakemberek szerint is hatékony, és melynek betartása számonkérhető és ellenőrizhető!
 • A szülők kapjanak részletesebb tájékoztatást, fordítsanak figyelmet a szülők és az iskola kommunikációjára! A szülők kapjanak információt az iskolában tapasztalt fertőzésekről és intézkedésekről! Az iskolának legyen döntési jogköre a szükséges helyi intézkedések meghozatalára!
 • Fejlesszék a távoktatási lehetőségeket eszközökkel, digitális anyagokkal, módszertani képzésekkel, a családok eszközigényeinek támogatásával! Teremtsék meg a lehetőségét a karanténban levő diákok és tanárok tanórai bekapcsolódására, és alkalmazzák a távoktatási módszereket a hiányzások miatti pótlások támogatásához is!
 • Szakmai konszenzus alapján csökkentsék a kötelezően előírt tananyag mennyiségét, hogy a tanárok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a tanulók igényeihez! Fordítsanak figyelmet a lemaradók megsegítésére, a hiányzások pótlására!
 • A szülők, amennyiben nem tudják munkájukat végezni az otthonmaradó gyermek mellett, kapjanak anyagi támogatást és jogi védelmet az elbocsátás ellen távoktatás vagy karantén esetén is!
 • Könnyítsék meg a hiányzások szülő általi rugalmasabb igazolását!

A felmérés részletes eredményei itt érhetők el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: digitális oktatás járványkezelés koronavírus közoktatás oktatás Szülői Hang Szülői Hang Közösség távoktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés