Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 5. 16:05

Csatát vesztett a kormány Brüsszel ellen, baj lehet a jogállamiság megsértéséből

Sokáig úgy tűnt, Orbán Viktornak sikerül elérnie, hogy a jogállamiság feltételeinek maradéktalan teljesülése ne legyen követelménye az uniós források kifizetésének, de végül mégis kudarcot vallott.

Hirdetés

A magyar kormány mindent bevetett az úgynevezett jogállamisági mechanizmus érvénybe lépése ellen. Még azt is kilátásba helyezték, hogy a teljes költségvetést és a 750 milliáros koronavírus-mentőcsomagot is megvétózzák, ha szükséges.

Nem csoda, hogy a Fidesz mindenáron igyekezett támadni a javaslatot, hiszen az Európai Bizottság friss jogállamisági jelentése számos kifogást talált a magyar kormány tevékenységében. Eddig azt gondoltuk, végül Orbán Viktornak sikerült leszerelnie a jogállamiság feltételeinek számonkérését sürgető politikusokat. Az utolsó pillanatban azonban az Európai Parlament, ahol a Fidesznek egyre kevesebb a szövetésgese, bekeményített.

Bekerült a javaslatba, hogy az uniós forrásokat el lehet vonni azoktól a tagországoktól, akik nem tisztelik az Európai Unió alapértékeit – külön kiemelik itt például az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértését.

A mechanizmust a jövőben nem lehet kijátszani időhúzással és nem csak egyedi esetekre vonatkozik, figyelembe veszik a jogállami elvek folyamatos és visszatérő megsértését is. Az eredeti tervekhez képest valamennyit azért enyhült a szabályozás, a tagállamok számára rendelkezésre álló határidők meghosszabbodtak és a parlament szerepe is csökkent az eljárásban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Parlament Európai Unió igazságszolgáltatás jogállamiság Orbán Viktor uniós támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés