Túl a városon 2020. november 5. 15:30

Azok jártak jól, akik nem adták oda a nyugdíjukat az államnak

Tíz éve vette el a mangányugdíjpénztárak vagyonát a kormány, a hárommillió érintett nagy többsége akkor úgy döntött, visszalép az állami rendszerbe. Úgy néz ki, azon kevesek jártak jobban, akik ellenálltak az államosításnak.

Hirdetés
Hirdetés

Pedig mindent megtett az állam annak érdekében, hogy az összes magánnyugdíj-pénztári tag visszatérjen a hagyományos rendszerbe: Azzal fenyegette például a megtakarítókat, hogy aki marad a magán rendszerben, az nem lesz jogosult az állami nyugdíjra. A nyomásgyakorlásnak és a gazdasági válságnak köszönhetően a taktika működött, három millióból mindössze 110 ezren nem voltak hajlandók visszalépni.

A mai napig közülük 1100-an mentek nyugdíjba, és ők sokkal jobban jártak, mint a visszalépők: Teljes állami nyugdíjat kapnak és milliós hozamot vehettek a magánnyugdíj-kasszájukból.

A Napi.hu járt utána a számoknak, a kökvetkezőképp alakultak a nyugdíjbavonulók által felvehető átlagos reálhozamok a különböző pénztáraknál:

  • Budapest: 2,238 millió forint
  • Horizont: 1,6 millió forint
  • MKB: 1,997 millió forint
  • Szövetség: 1,086 millió forint

Miközben a magánkasszák tagjai tehát milliós összegeket vehettek föl, az állami rendszerbe visszalépők anno 70 ezer forint körüli hozamot kaptak csak meg.

A kormány tíz éve még azt ígérte, az állampolgárok visszaállamosított megtakarításait külön egyéni számlán fogja vezetni, ez azonban ilyen formában azóta sem valósult meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: megtakarítás nyugdíj nyugdíjfolyósítás