Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A kistelepülések voltak a turizmus idei nyertesei, Szeged sem teljesített rosszul a nyáron, de örömre sincs túl sok okunk
Szegeden 2020. november 5. 14:51

A kistelepülések voltak a turizmus idei nyertesei, Szeged sem teljesített rosszul a nyáron, de örömre sincs túl sok okunk

Kevesebb nagyváros, több kistelepülés! – ez jellemezte a hazai idegenforgalmat idén. A járvány miatt Szegeden is inkább a kisebb szállodákat, magánszállásokat keresték. Júliusban a belföldi vendégek száma már alig ezerötszázzal maradt el a tavalyitól, de a pandémia újabb hulláma miatt ismét bezuhant a turizmus.

Hirdetés

A covid-járvány mélyreható változásokat generált, a válságból való kilábalás több évet vesz igénybe – fogalmazott a napokban a Szallas.hu ügyvezető igazgatója, Szigetvári József.

A szakember úgy véli, sokkolóak a turisztikai szektor veszteségei és a vállalkozások sokasága küzd az életéért.

A közvetített szállásdíj bevétel folyó áron a 2009-es szintre esett, bevételben tíz évet visszalépni még a 2008-as válság hatására sem kellett egyik szektorban sem.

Az egyre gyorsuló járvány hatására novemberre és decemberre 30-40 százalékos elmaradásba kerülhet a belföldi piac, ami azt jelenti, hogy most kellene a nyári bevételekből túlélni.

Belföldön folyó áron 2022-re térhet vissza a 2019-es szintre a turizmus, a külföldi vendégforgalom esetében azonban 2023-2024 előtt erre aligha van esély. A felépülés fokozatos lesz, az autós és szabadidős turizmus indulhat be először – véli a szakember.

A karantén után hirtelen túlkereslet jött, ami felnyomta az árakat

Idén nyáron, a karantén utáni hetekben hirtelen keletkezett túlkereslet a nyári szezon néhány hetére. Kevesebben nyaraltak ugyan, de azok többet költöttek. Ennek az lehet az oka, hogy itthon ragadt egy olyan vásárlóréteg, amelyik korábban külföldre ment, és most idehaza is a magasabb árú szolgáltatásokat vette igénybe – mondta Szigetvári József.

Így teljesített Csongrád-Csanád megye

A szálláshelyek bruttó árbevétele 2,3 milliárd forint volt 2020 első félévében, ez 48 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a szállásdíjak összege 49, a vendéglátásé 46, az egyéb szolgáltatásoké 47 százalékkal csökkent.

A szakértők szerint hosszú távú változást jelez a Google adatbázisa szerint a keresések irányultsága: jelentősen csökkent Budapest, és a nagyvárosok iránti érdeklődés, és megugrott a kisebb vidéki nyaralóhelyek, mindenek előtt a Balaton és a Tisza-tó környékén szállást keresők száma.

A szegedi tapasztalatok is azt mutatják, a vendégek úti cél választásában az idén a biztonság volt a legfőbb szempont, és ebben Szeged a nyári hónapokban nem is teljesített rosszul.

– Az áprilisi és májusi döbbenet után júniusban lassan magához tért a turizmus. A tanév vége után fokozaton javulni kezdett a vendégforgalom, júliusra pedig már majdnem el is érte a tavalyi szintet. Igazán nagy csökkenés ebben az időben már csak a külföldi turisták körében volt – mondta Ács Szilvia, a szegedi Tourinform iroda vezetője.

Három hónapra magára talált a turizmus, de azután újra megfertőzte a vírus

A számok azt mutatják, hogy a nyáron, ha lassan is, de újra magára talált a járvány két hulláma között a szegedi idegenforgalom.

Míg 2019 júliusában 15 ezer 994 belföldi vendég látogatott el hozzánk, addig idén júliusban ez a szám 14 ezer 443 volt, így a csökkenés ebben a nyári hónapban már alig volt számottevő.

Egészen más képet kapunk, ha a külföldi vendégek szegedi tartózkodását vesszük górcső alá: tavaly júliusban 11 ezer 750-en jöttek el hozzánk, az idén ugyan ebben az időszakban pedig csak 5 ezer 85-en szálltak meg valamelyik kereskedelmi szálláshelyen.

 

A szegedi idegenforgalmi szakember szerint változás nemcsak az úticélokon, hanem a választott szálláshelyek típusain is meglátszik. A nagyobb szállodák helyett idén nyáron Szegeden is inkább a kisebb szálláshelyeket keresték a vendégek.

A kereslet eltolódott a magánszállások irányába, a járvány miatt kevésbé zsúfolt szálláshelyekben most többen bíztak. Az idei év legnagyobb vesztesi ezért az üzleti szállodák lehetnek.
 

– A három, viszonylag jó nyári hónap forgalma azonban kevés ahhoz, hogy megszépítse az idei évet. A becslések szerint az év végén ötven százalékos elmaradással zárhat a hazai a turizmus – összegezte a trendeket Ács Szilvia

Megnéztük az év első nyolc hónapját, ami nagyjából igazolja is a jóslatokat: tavaly január és augusztus között 160 ezer, az idén pedig csak 83 ezer vendég kereste fel városunkat.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ács Szilvia covid-19 idegenforgalom statisztika Szeged Tourinform turizmus vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés