Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Osztják a háziorvosoknak a négykomponensű influenzaoltásokat Szegeden: nincs belőlük elég
Szegeden 2020. november 5. 11:11

Osztják a háziorvosoknak a négykomponensű influenzaoltásokat Szegeden: nincs belőlük elég

Értesítette a megyei kormányhivatal a felnőtt és a gyermek háziorvosokat, hogy írják össze, mennyi négykomponensű vakcinára van szükségük a körzetükben. Majd a felnőtt körzetek kaptak ötöt, a gyermek körzetek tízet. Nincs több. Majd lesz még. Valamikor.

Hirdetés

Két napjuk volt a szegedi háziorvosoknak arra, hogy összeírják a nyilvántartásaikból, hány négykomponensű influenza elleni védőoltásra van szükségük. Majd ma be kellett menniük a Derkovits fasorra, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára – lánykori nevén: ÁNTSZ-hez –, és ott vehették át a négykomponensű védőoltásokat. Ez az a védőoltás, amelyet a kormány előzetesen fölvásárolt, és most kezdték szétosztani.

A felnőtt körzetekben dolgozó háziorvosok ötöt, a gyermek körzetben dolgozók tízet kaptak, függetlenül attól, hány olyan beteget írtak össze, akiknek szüksége lenne az oltásra.

Információink szerint azért ennyit és azért így, porciózva, mert összesen 1400 ilyen védőoltás érkezett a szegedi ÁNTSZ-hez tartozó összes körzetbe. Tízezret rendeltek, egyelőre várják a még úton lévő 8600-at. Egyszer majd, valamikor ideérnek, egyelőre nem tudni, mikorra.

Egyelőre 1400 védőoltás jött, ezt kell beosztani – valahogy (fotók: Iványi Aurél)

Hogy mi a különbség egyébként a három- és a négykomponensű vakcina között?

Az egyik, a helyszínen név nélkül nyilatkozó háziorvos úgy magyarázta el, hogy nem egyszerűen az a különbség, hogy eggyel több az alkotórész. A háromkomponensű védőoltásnál az eddig jól bevált technikát alkalmazzák: a világszerte folyamatosan mutálódó influenzavírusból a három leggyakoribbat legyengítik, és azzal oltanak be minket. A négykomponensűt meg „összelegózzák”, a most ismert négy leggyakoribb influenzavírusból. Ez utóbbi egy kicsit ezért jobban fáj, több a mellékhatása, de aki beoltatja magát a háromkomponensűvel, az is védve lesz az infleunzavírus ellen – egészen nagy valószínűséggel.

És hogy kik kapják meg akkor a négy komponensűt?

– Fogalmam sincs, hogyan döntsem el. Nekem tizennyolcra lett volna szükségem, tízet kaptam. Sorsoljam ki? Vagy ecc, pecc, kimehetszcel döntsem el? – kérdezett vissza a velünk szóba álló háziorvos, aki azt is megjegyezte, annak viszont „örül”, hogy most legalább nem pecsétes volt a felvétel: még tavasszal az első hullámban, amikor a maszkokat kapták, akkor a pecsétjüket is hozni kellett, most erre nem volt szükség.

 

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

 

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal egészségügy háziorvos influenza influenzajárvány vakcina védőoltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés