Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 5. 09:50

Kormányzati látszatkezelés – Lakner Zoltán jegyzete

A gyors cselekvést hirdető Orbán-kormány kétségbeesetten próbálja utolérni az eseményeket, miután átaludta a nyarat és az őszt.

Hirdetés

Csak reménykedhetünk egyelőre, hogy zavart ébredését követően idővel majd olyan döntést is hoz, aminek a járvány és a gazdasági válság feltartóztatására érdemi hatása lehet. Az ingyenes parkolás elrendelése, meg az éjszakai kijárási tilalom ugyanis nem tűnnek túl hatékonynak e tekintetben, ahogyan a tetőterek CSOK-os beépíthetősége szintén egy kicsit kevesebbeket érint, mint ahányan azok vannak, akiknek a gazdasági válság miatt csökkent a jövedelmük az elmúlt több mint fél évben. A CSOK-kal építkezőknek van áfa-elengedés, a kicentizve élőknek viszont nincs családipótlék-emelés, se munkanélküliellátás-hosszabbítás.

Éppen a gazdasági válság miatt érthető, hogy a kormány keresi a vékony sávot, amelyen haladva a járványt is feltartóztathatja és a gazdaságnak is hagyhat levegőt. Pontosabban, érthető lenne, ha ilyen erőfeszítéseket látnánk, de inkább úgy tűnik, hogy a friss belső használatú közvélemény-kutatásokból, a mozdíthatatlan saját érdekekből, valamint az ugyancsak beragadt mániákból próbálnak az ország vezetői összeilleszteni valamilyen cselekvési tervet.

Ami olyan, amilyen. Amilyen a rendszer maga.

Hihetetlen fifikásak akkor, amikor az ellenzéki önkormányzatok csuklóztatásáról van szó, hiszen ismét sikerült a számukra új kötelező feladatot előírni finanszírozási segítség nélkül, egyidejűleg újabb pénzeket kivenni a kasszájukból. Hogy aztán ez majd miként ássa alá más feladataik elvégzését, egyebek mellett a lassú méregként hatást gyakorló szociális válság helyi érzéstelenítését, az a kormányt egyáltalán nem érdekli.

Sokáig az se nagyon látszott megérinteni a kormányfőt és köreit, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítménye nem nő attól, ha nyolcezer feláras lélegeztetőgépet beraknak egy irdatlan nagy raktárba, de még önmagában az orvosi béremelés sem fogja megsokasítani a szakembereket, legfeljebb nem engedi a még megmaradtakat hátat fordítani a szakmának vagy az országnak. Úgyhogy a miniszterelnök sajtpapírokból felolvasott kedd esti közleménye után fél nappal a Miniszterelnökség vezetője elismerte, ismét napirenden van az úgymond halasztható műtéti beavatkozások átütemezése. A kormány heteken át tartó hezitálás után elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát, hogy azok a kórházak, ahol koronavírusos betegeket kezelnek, átmenetileg specializálódjanak erre a feladatra. Kiderült az is, hogy a kormány által elképzelt módon nem lehet megcsinálni a másodállások megszüntetését az orvosok körében, mert akkor számos helyen egyszerűen megszűnne az ellátás.

Elég baj, hogy minden ilyen döntést megelőzően, ha ugyan jó esetben megszületik, ki kell várni a kormány hiúsági ciklusát, amíg túlteszi magát azon, mekkorát tévedett.

Ennyit a gyorsaságról.

Hasonló a helyzet azzal is, amiről állítólag az egész jelenlegi kormányzati stratégia szól, az ország, a gazdaság működésben tartásáról. Kiderült korábban, egész egyszerűen hazugság, mekkora sikertörténet volt az előző évvel összevetve (!) a nyári belföldi turizmus – amire hivatkozva a járványkezelés gyeplőjét hónapokra a lovak közé dobták. Mostanra az is látszik már, hogy a kiskereskedelemben jelentősen csökkent például a ruházati cikkek mellett a könyvekre és a műszaki cikkekre költött pénz is. Ami nélkülözhető, arra nem költenek a háztartások, sokuknak nincs is már miből. A tavaszi hitegetés, miszerint a válság rövid lesz, és aztán az égbe pattanunk a gödör aljáról, nem vált be. Feltehetően sok család jobban vigyázott volna a tartalékaira, már akinek volt egyáltalán, ha a kormány nem ámítja őket és saját magát is a V alakú válság vágyképével.

Sokak számára pedig egyáltalán nem az a krízis tétje, mit nem vesznek meg, fogyasztásuk visszafogása átterjedhet az alapvető kiadásokra, az élelmiszerre és a rezsire. Ezek kapcsán, a napi megélhetést segítését illetően a kormány egyáltalán semmilyen lépést nem hajlandó tenni. Történik ez – vagyis nem történik – egy olyan országban, ahol a szociális védelemre fordított kiadások mindössze a nemzeti össztermék 16 százalékát teszik ki, amiben már benne vannak az öregségi és a családi ellátások is. A jövedelmi szegénység kezelésére, a megélhetés segítésére tehát ennek is csak a töredéke jut, holott a 16 százalékkal eleve az Európai Unió utolsó öt országába tartozunk.

A kormány elgondolása tulajdonképpen az volt az elmúlt az években, ezt jelentette a munkaalapú állam Frankenstein-kreatúrája, hogy ha „munka van, minden van”. És hát most sokkal kevesebb van. Miután pedig ezek a munkák eddig sem fizettek jól, a most rosszabb helyzetbe kerülők, a kevesebbet fizető vagy éppen semmilyen állást vállalni nem tudók ebek harmincadjára kerülnek. Az ilyenkor szükséges szociális védőhálót viszont maga kormány lyuggatta ki ellátások megszüntetésével és lecsökkentésével tíz év alatt.

A családi pótlék emelés és/vagy a munkanélküli-ellátás meghosszabbítása, netán a tűzifa áfájának csökkentése kijönne, mondjuk, Mészáros Lőrinc izzadságos munkával megkeresett vagyonából. Jobban is hasznosulna az ország számára, mert lendítene a fogyasztáson, nem pedig a gazdaságnak soha meg nem térülő beruházások örve alatt táplálná a magánkasszákat és a rezsimet működtető pénzcirkulációt.

Ha a források a háztartásokat és a valódi vállalkozásokat segítenék, akkor akár olyan járványügyi korlátozásokat is be lehetne vezetni, amelyek ugyan sújtják a gazdaságot, de lenne pénz a kompenzációra, nem mennének tönkre az érintettek, miközben gátat vethetnénk a vírusnak.

Egyelőre azonban sajnos marad a járványkezelés és a gazdaságvédelem helyett a látszatkezelés, ami kétségtelenül a kormány legmenőbb üzemága.

Csak sajnos egyedül a vírust nem érdekli, meg azokat az embereket, akiknek most nem a tetőtér beépítése a fő problémájuk, hanem az, miből vásárolnak be hónap végén.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Lakner Zoltán Orbán Viktor vélemény CSOK járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés