Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 5. 03:33 Forrás: 444, Telex, 24.hu, HVG, CNN, BBC, Fox News

Már csak Nevadát és Arizonát kell megnyernie Bidennek és ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Akár a 306 elektor is összejöhet Joe Bidennek, de van még esély a vereségére is. Trump kínosan korán jelentette be a győzelmét, és szemlátomást nem tud mit kezdeni azzal, hogy a levélben szavazók többsége valószínűleg nem feltétlenül őt támogatja. Cikkünk megjelenésekor 253–213 arányban oszlottak meg az elektorok Bidennek. A merészebbek 264–213-as arányt írnak mindenhol. 270 kell a győzelemhez.

Hirdetés

Minden idők legmagasabb részvételével és minden idők legtöbb szavazatával lehet elnök a demokrata Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke. A regnáló elnökre, Donald Trumpra is sokan szavaztak, minden idők negyedik legtöbb voksát kaphatja.

Ezzel együtt az egész elnökválasztás zavarosnak tűnik a levélszavazatok miatt, amiből koronavírus-mentes időkben kevés van, idén viszont nagyon sokan, közel 100 millióan választották ezt a formát a voksolásra. A levélszavazatok megszámlálása sokkal lassabb mint az urnákba dobott szavazatok összesítése, és a statisztikák szerint a nagyvárosokból érkező levélszavazatok többsége Bident támogatja, ezért állt rosszabbul a demokrata Biden szerda délutánig. Azóta viszont annyira feljött, hogy már ő tekinthető az esélyesebbnek. Ennek ellenére a republikánus Trump nagyon korán bejelentette a győzelmét, igaz, szinte abban a percben csalásról, bíróságról és újraszámlálásról is beszélt. A demokrata Biden nyugalomra intett, azt mondja, meg kell várni, míg minden szavazatot megszámolnak.

Hajnali 3 óra után a kevésbé merész hírszolgáltatóknál így festett az elektorok megoszlása: Biden 253, Trump 213. A győzelemhez 270 elektor kell. Donald Trump korábban azt nyilatkozta, ha nem nyer, az országból is elköltözik.

Vannak hírszolgáltatók, mint például a CNN, amik 253 elektort számolnak Bidennek, ennek oka, hogy ezek a 11 elektorral bíró Arizonát még nem merik Bidennek adni, noha ott 2,8 százalékkal és közel 79 ezer szavazattal (50,7 vs 47,9 százalék) vezet Trump előtt 84 százalékos feldolgozottságnál úgy, hogy hátra vannak a levélszavazatok, amik vélhetően inkább Bidennek kedveznek. Persze, ez sem biztos.

Más hírszolgáltatók – köztük a republikánusokhoz húzó Fox News is – biztosak abban, hogy Arizona Bidené, így ők 264 elektort számolnak a demokrata jelöltnek.

Alaszka, Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania és Észak-Karolina még nyitott. (grafika forrása: CNN)

A levélszavazatok általában azért kedveznek a Demokrata Bidennek, mert azokat jellemzően a nagyobb városokban élők adták le, akik általában többségükben a demokrata jelölt támogatói. Ez persze nem jelentheti azt, hogy ne fordulhatnának elő meglepetések.

Mostanra 5 állam maradt csak igazán kérdéses: Arizona, Észak-Karolina, Georgia, Nevada és Pennsylvania. Alaszka inkább Trumpnak áll.

Csütörtök hajnali 3 óráig Donald Trump alábbi államokban nyert:

Alabama (9 elektori szavazat) Arkansas (6) Idaho (4), Indiana (11), Iowa (6), Florida (29), Kansas (6), Kentucky (8), Louisiana (8), Missisipi (6), Missouri (10), Montana (3), Nebraska (5, más számítás szerint csak 4), Észak-Dakota (3), Ohio (18), Oklahoma (7), Dél-Karolina (9) Dél-Dakota (3), Tennessee (11), Texas (38), Utah (6), Nyugat-Virginia (5), Wyoming (3).

Trump 23 államban 213 elektori szavazatot gyűjtött, és úgy nézett ki ekkor, van valóságalapja annak, hogy még begyűjthet 54 elektori szavazatot, ami a meglévő 213-mal együtt is csak 267 elektori szavazat. Azonban emberfölötti hajrával elkezdett feljönni Arizonában, ha ezt is megszerzi, akkor elnök lehet 278 elektori szavazattal

Ez az 65 elektor itt jöhet össze Trumpnak kisebb-nagyobb eséllyel:

  • Alaszkában 3, ahol 52 ezer szavazattal (62,9 vs 33 százalék) állt jobban 47 százalékos feldolgozottságnál;
  • Észak-Karolinában 15, itt 78 ezer szavazattal (50,1 vs 48,6 százalék) vezetett 95 százalékos feldolgozottságnál;
  • Georgiában 16, ahol 46 ezer szavazattal (49,9 vs 48,9 százalék) volt többje 95 százalékos feldolgozottságnál.
  • Arizonában 11, itt hatalmas hajrában van Trump, volt a különbség 3,4 százalék is Biden javára, de hajnali 3 után már csak 2,8 százalék a demokrata jelölt előnye.
  • Teljesen lehetetlen megtippelni Pennsylvaniát, ami 20 elektori szavazatot jelent, de hajnal 3 után is még inkább Trumphoz volt érdemes számolni, hiszen közel 200 ezer szavazattal (50,9 vs 47,8 százalék) vezetett az elnök.

Ugyancsak hajnal 3-ig nézve Joe Biden itt nyert:

California (55), Colorado (9), Connecticut (7), Delaware (3), District Of Columbia (3), Hawaii (4), Illinois (20), Maine (4), Maryland (10), Massachusetts (11), Michigan (16), Minnesota (10), New Hampshire (4) New Jersey (14), New Mexico (5), New York (29), Oregon (7), Rhode Island (4), Vermont (3), Virginia (13), Washington (12), Wisconsin (10).

Biden 22 államban nyert 253 elektori szavazatot, Arizonával 264-et. Korábban úgy volt, hogy Pennsylvania is kellhet a győzelméhez, de mivel a Nagy-Tavak környékén jól szerepelt, Arizonát és Nevadát elég megnyernie, és megvan a 270 elektor.

  • Bidennek kedvezett a helyzet Arizonában (11), ahol 92 ezer szavazattal (51-47,6 százalék) vezetett 82 százalékos feldolgozottságnál;
  • Nevadában (6), ahol bár csak 7600 szavazattal vezetett hajnali 3 órakor, 86 százalékos feldolgozottságnál, de a hiányzó levélszavazatokban itt is bízhatott.

De miközben Bidennek már csak Nevadát (6) és Arizonát (11) kellett megnyernie a 270 elektorhoz, hajnali fél 3 után átbillenni látszott Georgia (16) is, ahol eddigre már csak 46 ezerre csökkent Trump előnye. Hasonló volt a helyzet Pennsylvaniában (20) is, ahol 500 ezer szavazattal is vezetett már Trump, de hajnal fél 3-ra 200 ezer alá csökkent az előnye). Ha itt Biden nyer, akkor akár még 306 elektor is összejöhet neki, míg Trump csak reménykedhetett a 71 plusz elektorban, amivel 284-gyel zárna.

Kapitális hiba lehet belőle: Trump már bejelentette, hogy győzött

Az elnökválasztás egyik legmeghökkentőbb eseménye az volt, amikor Trump úgy jelentette be a győzelmét, hogy még egy sor államról közelítőleg sem lehetett tudni, ki nyeri. Ezek közül később Michiganben meg is fordult az állás, majd Biden megnyerte az állam 16 elektori szavazatát.

Trump a győzelmi bejelentését követően azonnal azt is kijelentette, bírósághoz fordulna Pennsylvania ügyében, ahol szerinte a republikánus megfigyelők nem tudtak részt venni a szavazatszámlálásokon, és csalást gyanítanak.

Később Bill Stepien kampánymenedzser is azt nyilatkozta, hogy számításai szerint Trump behúzza Arizonát, Pennsylvaniát, Georgiát, Michigant és Észak-Karolinát is. Csütörtök hajnal 3 órára ebből Michigan teljesen elúszott, Arizona szinte biztosan odalett, Georgia átfordulás előtt állt, Pennsylvania pedig átfordulás felé haladt. Észak-Karolina sem volt teljesen egyértelmű, hogy Trump állama lesz.

Az elnök kampánystábja megtámadta a teljes levélszavazási rendszert is a Legfelsőbb Bíróságon, mert szerintük nem járja, hogy a választás keddi napján leadott levélszavazatokat akkor is számítsák az eredménybe, ha azok a választást követően érkeznek be. Márpedig ezek nem tudnak máskor beérkezni. Egyébként érthetetlen Trumpék aggálya, hiszen az 1800-as években is volt már levélszavazás, ha a szavazás napja a feladás határideje, akkor ezek a levelek a szavazás napja után érkeznek majd be. Ennek értelmében szerdán szerették volna leállítani a Pennsylvaniai levélszavazatok számlálását.

Trumpék Wisconsinban újraszámlálást kértek, ezt a hivatalban lévő elnök megteheti. Wisconsinban 20 ezer szavazattal vezetett Biden 99 százalékos feldolgozottságnál.

A regnáló elnök az egész választás alatt aktív volt a Twitteren, egyik alkalommal azt írta: „They are finding Biden votes all over the place — in Pennsylvania, Wisconsin, and Michigan. So bad for our Country!” Magyarul: „Folyamatosan mindenhol Biden-szavazatokat találnak – Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben. Nagyon rossz ez az országunknak!”

Joe Biden legfontosabb gondolata az volt, hogy ha megnyeri a választást, akkor nem demokrata, hanem amerikai elnök akar lenni. Türelmet kért híveitől, és azt hangsúlyozta, minden szavazatot meg kell számolni. Azt azért kimondta, ha eléri a 270 elektort, akkor bejelenti a győzelmét.

Hivatalos eredmény csak november 12-e után lesz, Észak-Karolinában ugyanis eddig érkezhetnek meg a választás napján feladott szavazatok. Várhatóan péntekig, november 6-áig számolgatnak Georgiában, Pennsylvaniában talán lehet eredmény csütörtökön. 

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnökválasztás 2020 Donald Trump Joe Biden amerikai elnök amerikai elnökválasztás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés