Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged költségvetéséből közel 300 millió forintot von ki az állam három hónap alatt– állítja Majó-Petri Zoltán, a helyi közlekedési társaság ügyvezetője
Szegeden 2020. november 4. 19:17

Szeged költségvetéséből közel 300 millió forintot von ki az állam három hónap alatt– állítja Majó-Petri Zoltán, a helyi közlekedési társaság ügyvezetője

A kormány frissen bejelentett járványügyi intézkedési húsbavágóan érintik az önkormányzatok gazdálkodását. Az ingyenessé tett városi parkolásról és a tömegközlekedésben elrendelt járatsűrítésről Majó-Petri Zoltánnak, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetőjének véleményét kérdeztük.

Hirdetés

Egy olyan nagyságú városban, mint Szeged, a parkolás ingyenessé tétele átlagban havi szinten 90 millió forintos bevétel kiesést jelent. Ha ehhez hozzáteszem, hogy jön az adventi időszak, akkor a parkolásból befolyó havi összeg felszökik 100 millió forintra – tájékoztatta hírportálunkat Majó-Petri Zoltán ügyvezető igazgató (Korábban Nagy Sándor fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester is hasonló kritikát fogalmazott meg).

Ha ezt az összeget, vagyis a havi 90 millió forintot felszorozzuk azzal a kilencven nappal, amelyről a járványügyi szigorítások kapcsán most hallani lehet, akkor ez nem kevesebbet jelent, mint 270 millió forintos bevételkiesést a város kasszájából – elemezte a kialakult helyzetet a SZKT vezetője.

Kérdésünkre válaszolva Majó-Petri Zoltán elmondta, hogy csütörtökön 14 órára kell a Kormányhivatalba benyújtania az SZKT-nak a járatsűrítésre vonatkozó tervét, reggel 7 és 9, valamint 15 és 19 óra közötti időszakra. Természetes megoldja a cég a rárótt feladatot, de a járatok megduplázását senki ne várja a közlekedési társaságtól – fogalmazott a szakember.

Fotó: Iványi Aurél

A jelzett időszakban eleve sűrűn közlekedtetik a járműveiket, de arra senki nem számítson, hogy az SZKT vagy a Volán tíz-húsz-harminc addig nem közlekedő járművet képes beállítani a forgalomba, mert ennyi jármű egyszerűen nincsen. E mellett nincs ennyi szabad járművezető sem.

Az ingyenes parkolás magával hozta, hogy a közösségi közlekedés használata visszaesett – mondta el érdeklődésünkre Majó-Petri Zoltán. Ugyanakkor az is tény – húzta alá a szakember, hogy a városban működő cégek sokaságában home office-ban dolgoznak a munkavállalók. Az egyetem szokásos diák és oktatói forgalma jelentősen visszaesett, mert a tanítás nagyobb részt digitálisan folyik.

A belváros forgalmának jelentős, kétszámjegyű része a Szegedi Tudományegyetemnek köszönhető. A most újból ingyenessé tett parkolás következménye az lesz, hogy hamarosan bedugul a belváros. Pontosan úgy, ahogy tavasszal – vélekedett az SZKT ügyvezetője.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés koronavírus közlekedés Majó-Petri Zoltán SZKT tömegközlekedés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés