Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nem tett lakatot a színházakra a kormány, csak olyan szabályokat hozott, amiket szinte lehetetlen betartani
Művház 2020. november 4. 17:08

Nem tett lakatot a színházakra a kormány, csak olyan szabályokat hozott, amiket szinte lehetetlen betartani

Aszínházakatbezárninemkellfélnetekjólesz – akár ezt is üzenhette volna a színházigazgatóknak a miniszterelnök, amikor előzetes egyeztetés nélkül, azonnali hatállyal hozott rájuk nézve drasztikus döntést a kormány. Be ugyan nem zárták a színházakat, de a szigorú szabályok teljesen ellehetetlenítik azokat. Mintha csak azt várnák, ők maguk emeljék fel a kezüket.

Hirdetés

– Az a célunk, hogy a szabályok betartása mellett minden meghirdetett előadást megtartsunk, minden nézőnk előbb-utóbb megtekinthesse az általa kiválasztott darabot! – mondta Barnák László főigazgató.

A színházak újranyitása óta eddig nem vonatkozott konkrét szabály arra, hány nézőt szabad beengedni egy-egy előadásra. A legtöbb helyen igyekeztek teljesen betáblázni a házakat, és a hangsúlyt a hőmérsékletmérésre, a kötelező maszkviselésre, a gyakori fertőtlenítésre, valamint a szakaszos be- és kiengedésre helyezték, ami eddig működött is.

A szegedi színházban novemberben a tavasszal elmaradt bérletes előadásokat pótolják, ami a gyakorlatban teltházas előadásokat jelent.

Szigorú szabályok: férj és feleség sem ülhet egymás mellé

A főigazgató elmondta, minden előadást megtartanak, de a kormányrendelet értelmében csak minden harmadik széken foglalhat helyet néző, még abban az esetben is, ha egyébként közös háztartásban élnek.

A teltházas előadásoknál egyes helyekre szóló jeggyel és bérlettel rendelkező nézők a későbbiekben meghirdetett időpontban tekinthetik meg darabot.

Ez a gyakorlatlan annyit jelent, hogy az első sor nézőit beengedik, majd szétültetik őket a második és harmadik sorba is, így az oda szóló jegyek gazdái csak egy későbbi időpontban nézhetik majd meg az előadást. Indulás előtt ezért mindig érdemes a színház honlapján vagy a Facebook-oldalán tájékozódni.

Barnák László: Minden egyharmad házas előadás után nagyjából egymilliós mínuszt könyvelhetünk el

– Nem életszerű az, hogy az egy háztartásból érkezők nem ülhetnek egymás mellé, sokkal jobb lenne, ha az együtt érkezők együtt is foglalhatnának helyet, és csak azután maradna ki két szék. Így most egyharmad házzal mennek a darabok, ha a családtagok egymás mellé ülhetnének, akár fél házat is produkálhatnánk, amivel kicsit csökkenthetnénk a veszteségeinket. Így most minden egyharmad házas előadás után nagyjából egymilliós mínuszt könyvelhetünk el.

Veszteségből pedig már tavasszal is bőven összeszedtek a színházak. Szegeden hetven előadás maradt el, több tízmilliós veszteséget hagyva maga után.

– Egyelőre semmilyen jele nem látszik annak, hogy a szigorú szabályozás miatt kieső bevételeinket bárki is pótolná, ami nagyon nehéz anyagi helyzetbe hozza a színházat – mondta Barnák László.

Az új szabályozás miatt a legnagyobb veszélybe a kisebb, kamaraszínházak kerülhetnek. Az ötven-hatvan fős nézőtérre ugyanis legfeljebb húsz fizetővendéget engedhetnek be, ez a bevétel azonban, kis túlzással még az aznap esti villanyszámlát sem biztos, hogy fedezi.

– Mi csökkentett nézőszám mellett továbbra is megtartjuk a már meghirdetett előadásainkat – mondta Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója.

Ameddig a létszámkorlát engedi, a korábban már elővételben megvásárolt belépők tulajdonosai előnyt élveznek, így elsőként nekik biztosítanak helyet az előadásokra.

– Azt kérjük a nézőinktől, hogy kövessék nyomon weboldalunkat, ott részletesen is tájékozódhatnak a tennivalókról.

Évadnyitó társulati ülés: maszkban, reménykedve (fotó: Szabó Luca)

Bajban van az IH Rendezvényközpont és a Belvárosi Mozi is

A kormányrendelet nemcsak a színházakra, hanem minden kulturális intézményre, így a mozikra és művelődési házakra is vonatkozik.

Az IH Rendezvényközpontban ma estére Csányi Sándor Hogyan értsük félre a nőket? című előadását hirdették meg korábban. A népszerű művész estje gyakorlatilag teltházas lenne.

– Sikerült megegyeznünk a fellépő művésszel, ezért ma az egy helyett két előadást tartunk.  Az első tizenkét sorba megváltott jegyek este 7 órára, a többiek pedig este 9 órára érvényesek, akiknek a későbbi időpont nem felel meg, azoknak a december 27-én megrendezésre kerülő estet ajánljuk fel cserébe – mondta Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont igazgatója.

A későbbre meghirdetett programokról – így többek között a népszerű tévés személyiség, Kepes András estjéről – az érintettekkel már tárgyalnak.

– Az a célunk, hogy a szabályok betartása mellett minden előadást megtartsunk – mondta Jávorszky Iván.

Nem rózsás a helyzete a Belvárosi Mozinak sem. Itt gyakorlatilag már korábban, önmaguktól is alkalmazták azt, amit most a kormány előírt.

Miután a járványhelyzet miatt a külföldi és hazai filmpremierek többségét elhalasztották, így egy ideje a nézők sem tolonganak a mozik pénztárainál.

A filmszínházak sem tehetnek mást, túlélésre játszanak.

(Nyitóképünkön az 1984 című elődás, amely hetek óta teltházakat vonz, de mától ide is csak minden harmadik nézőt engedhetnek be. Fotó: Szabó Luca)

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Barnák László Belvárosi Mozi IH Rendezvényközpont Jávorszky Iván Kancsár Orsolya korlátozás Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Pinceszínház előadás színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés