Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 4. 16:14

Biden és Trump fej-fej mellett: még mindig nem tudni, ki lesz az Egyesült Államok soron következő elnöke

Talán nem túlzás azt állítani, hogy soha ilyen szoros és izgalmas nem volt az amerikai elnökválasztás, mint az idén. Szerdán nem sokkal dél előtt kértük meg Merkovity Norbert politológust, Amerika-szakértőt: foglalja össze, mit kell és lehet tudni a választás állásáról.

Hirdetés

Nyolc államban nem fejeződött még be a szavazatok megszámlálása, és egyelőre mindkét jelöltnek meg van rá az esélye, hogy elérje a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot.

A nyolc állam közül azonnal kivehetjük Alaszkát, ahol egyelőre nem is folyik a szavazatok számlálása, és nagy valószínűséggel ebben az államban a jelenlegi elnök, Donald Trump lesz a győztes. A mezőny így hét államra szűkül – kaptuk ez első fontos információt.

A kérdés az, hogy ezekből melyikben várható Joe Biden vagy Donald Trump győzelme? Észak-Karolinát úgy tűnik, Trump behúzza, csak úgy, mint 2016-ban. Nevadában Biden nyerhet, bár kicsi előnnyel vezet itt, 80 százalékos feldolgozottságnál. A meglepetést most vélhetően Arizona szállíthatja, amelyben hosszú idő után először a republikánusok helyett a demokraták nyernek – mondta el Merkovity Norbert, az SZTE adjunktusa.

Marad négy állam, köztük a három rozsdaövezeti – Michigan, Wisconsin és Pennsylvania –, valamint Georgia. Ez utóbbi nagyon izgalmas, a szavazatkülönbség itt csupán százezer, és az eredményről csak annyit lehet tudni, hogy a szavazatszámlálók elmentek aludni.

A szoros versenyre mi sem jellemzőbb, mint az, hogy Bidennek nem elég, ha jelen állás szerint Arizonában és Georgiában győz, mert az előbbiben megszerezhető 11, és az utóbbiból hozható 16 elektori szavazattal még mindig nem éri el a bűvös 270 elektori szavazatot. A demokrata párti jelöltnek az elnökké választáshoz az egyik rozsdaövezeti államban is győzni kellene. Ez azért sem könnyű feladat, mert Trump 2016-ban ezeken a helyeken győztes volt.

Könnyen lehet, hogy Pennsylvaniában dől el a választás, ahol a politológussal folyatott szerda késő délelőtti beszélgetés időpontjában 680 ezer szavazattal még Trump vezetett, de a becslések szerint a fel nem dolgozott 2,5 millió leadott szavazatból közel 1,5 milliót Bidenre adtak le. Vagyis az elnök kihívójának megvan az esélye az itteni eredmény megfordítására.

A szakértő ehhez hozzátette azt is: olyan nagyvárosokban és környékükön, mint Philadelphia és Pittsburgh a szavazatok feldolgozottsága még nem érte el szerdán délben az 50 százalékot. Ennek azért nagy a jelentősége, mert ezeken a területeken a demokrata jelölt támogatottsága nagyobb lehet, mint a republikánusé. Pennsylvaniában 20 elektor sorsa dől el, ami a végső elszámolás szempontjából, a szoros verseny miatt nagyon fontos lehet. Nagy valószínűség szerint az a jelölt lesz az Egyesült Államok elnöke, aki megnyeri Pennsylvaniát – hallhattuk Merkovity Norberttől.

Az országban óriási hagyománya van a levélszavazatoknak. Jelzi ezt az is, hogy 2016-ban 40 millió választó így adta le a voksát, az idén 101-102 millió.

Érthető módon a koronavírus-járvány miatt növekedett meg az ilyen módon szavazók száma. Általában a levélszavazatokat csak második körben számolják meg, vagyis a szavazóhelyiségekben leadottak után. Ám például Floridában másként történt, mert itt a levélszavazok számolásával vette kezdetét voksok összesítése. Ez a magyarázata annak, hogy sokáig a demokraták vezettek a versenyben.

Az alkotmány nem szabályozza, hogyan kell leadni az elnökválasztáson a voksot. Éppen ezért vitatható, hogyan és meddig kell megszámolni a levélszavatokat. Ráadásul ennek módját az államok külön-külön szabályozták – tudtuk meg.

Van, ahol még a szavazás napján feladott voks is számít. Máshol, a szavazás napján beérkezett még igen, de az ennél később érkező már nem. Ám arra is találni példát, hogy a szavazás utáni harmadik napon beérkező levélszavazatot is figyelembe kell venni. Tudható, hogy a levélszavazatokban érkező voksok többsége Bidenre lett leadva, ezért igyekszik Trump leállítani ezeknek a számlálását, amit aligha lehet különösebben demokratikus eljárásnak nevezni.

Csak akkor lehet szerdán végeredménye az amerikai elnökválasztásnak, ha Pennsylvaniában befejezik a szavazatok számlálását. Ellenkező esetben még egy napot aludnunk kell, hogy kiderüljön, ki lesz az Egyesült Államok soron következő elnöke.

B. P. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerika Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök amerikai elnökválasztás amerikai elnökválasztás 2020 Donald Trump Joe Biden Merkovity Norbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés