Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A járványügyi szigorítások egy célt szolgálnak: pénzt vonjanak el az önkormányzatoktól – véli Nagy Sándor alpolgármester
Szegeden 2020. november 4. 14:32

A járványügyi szigorítások egy célt szolgálnak: pénzt vonjanak el az önkormányzatoktól – véli Nagy Sándor alpolgármester

A kormány meghozta intézkedéseknél sokkal karakteresebb kellenének a járvány megállítására. A meghozott döntések láthatóan kizárólag arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól pénzt vonjanak el – minderről Nagy Sándor alpolgármester beszélt a szeged.hu-nak és a Szeged Tévének.

Hirdetés

Több százmillió forintos veszteséget okozott tavasszal az önkormányzatnak a kormány elrendelte ingyenes parkolás. Ugyanebben az időben csökkent a helyi tömegközlekedésben az utasszám, ami megint sok százmilliós bevételkiesést jelentett számunkra

– mondta el a Nagy Sándor fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester. Így kommentálta Orbán Viktor kedden este jelentett intézkedéseit és járványügyi szigorításait.

Azzal, hogy a kormány ismét elrendelte a városokban az ingyenes parkolást, havi szinten 80 millió forintos bevételkiesést fog eredményezni. Mivel nagyjából három hónapra lát előre az önkormányzat, hozzávetőlegesen azt lehet tudni, hogy újabb 240-250 millió veszteséget kénytelen elkönyvelni a város a parkolás díjtalanná tétele miatt.

Az külön is érthetetlen, miért kell szorgalmazni a járatsűrítést, amikor az utasszámok ezt nem igazolják. A parkolás ingyenessé tétele nagy valószínűséggel felerősíti az egyéni gépkocsi-használatot, így önmagában ettől is zsugorodhat a villamosokat, trolikat és buszokat igénybe vevők száma – tehetjük hozzá a magunk értelmezését.

A pénzügyi gondokat fokozza, hogy a tömegközlekedésben elrendelt járatsűrítés több tízmillióval terheli az önkormányzat kasszáját, ám a részletek ebben a kérdésben még nem ismertek. Alapvetően azért, mert a járatsűrítés kérdéskörének kidolgozásához az idő rövidsége miatt még nem tudtak hozzálátni.

Azt azonban nyomatékkal tette hozzá Nagy Sándor alpolgármester, hogy Szegeden a parkolási üzletágból befolyt pénzt a tömegközlekedés működtetésének finanszírozására fordították. Ez a forrás most elapad. Mindehhez szükséges hozzátenni, hogy a kormány nemrégiben a koronavírus-járvány miatt gazdasági kényszerintézkedések sorában 328 millió forintot vont el Szegedtől a tömegközlekedés támogatásának megszűntetésével.

Saját határkörben meghozott intézkedésekkel egyelőre nem készül az önkormányzat a járványhelyzetben. Ilyen kötelezettsége nincs is – fogalmazott a városvezető.  Hozzátette: az önkormányzat nem rendelkezik több és pontosabb információkkal a járvány hazai lefolyásáról, mint az átlagember. Az pedig teljesen világos a mai helyzetben, hogy anekdotákra alapozva nem lehet járványügyi intézkedéseket hozni – fogalmazott az alpolgármester.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kormány Nagy Sándor parkolás tömegközlekedés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés