Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A fiatalság művészi szemtelenségének bája, avagy: Szabó Luca fekete-fehéren fotográfiái
Művház 2020. november 3. 19:47

A fiatalság művészi szemtelenségének bája, avagy: Szabó Luca fekete-fehéren fotográfiái

Képriport
A kiállítás anyaga annak ismeretében különösen figyelemre méltó, hogy egy, a pályája elején járó fotográfus jól láthatóan nemcsak mestersége technikai tudását sajátította el egészen magas fokon. Valamit már tud az életről és az emberről, így válik sokat ígérővé Szabó Luca pályakezdése.

Hirdetés

Dicsérni jöttem, még akkor is, ha elfogultságom nem szorul különösebb bizonygatásra. A fiatal, mindössze huszonnégy éves Szabó Luca munkatársam, akivel sok közös munka emléke fűz össze, de a képeit önmagukért szeretem. A teljesítmény miatt, amelyek pillanatfelvételei mögött ott lapulnak.

Mégis megdöbbentem, amikor végignéztem első nagy, önálló kiállításának anyagát, mert a napi rohanásban nem vált annyira nyilvánvalóvá, hogy Szabó Luca mennyire megnézi magának a megörökítésre szánt világot és benne az embereket.

„Feketefehérek” címet viselő tárlata kétszeres tematikus abroncsba fogja a húsz, falra került képet. Valamennyi portré, és mellette valamennyi művészekről készült. Az utak innentől valamelyest szétágaznak. A klasszikus portrék mellett az elkapott, ellopott pillanatfelvételek rögzítő fotók (Alföldi Róbertről, Horgas Ádámról, Máthé Tiborról) is helyet kaptak a tárlat anyagában.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg kedvcsináló galériánkat!

A kiállítást megnyitó Márok Tamás, szerkesztő-riporter, a Szeged Tévé munkatársa nem véletlenül idézte emlékezetünkbe, hogy a világról szerzett információink háromnegyede képi, amihez képest a nyelvi, a verbális szinte elhanyagolható mennyiségű.

Egy fotós tárlat megnyitóján Márok Tamás a magyar nyelvről is láttató erővel beszélt, amikor a megannyi kép között úgy fogalmazott: képtelenségnek azt nevezzük, ami nincs, nem létezik. Ugyanennek a nyelvi jelenségnek a másik oldala – hívta fel a figyelmet –, hogy amennyiben képesek vagyunk valamire, nem mást jelent, mint azt: valamit meg tudunk csinálni.

Az idézett nyelvi logika mellett jutott érkeztünk el az arcig, és ezzel a portréhoz, a portrékészítéshez. A fotósról sokat elárul, hogyan viszonyul az archoz – hangzott el a megnyitóban. Szabó Lucát az ember érdekli – fogalmazott lényegre törő pontossággal és szűkszavúsággal Márok Tamás.

Olyan közeli és szuperközeli képeket készített a fotográfus, amilyeneket ezekben a mostani koronavírus-járványos időkben nem is lehetne. Persze tudjuk, hogy a fotók egy része korábbi, vagy az első hullám lecsengése után készült.

A megnyitó szövege nagy érzékenységgel szólt arról, hogy a most dúló járvány a kötelező maszkviselés miatt éppen az arcétól fosztja meg az embereket. Ezért is üdítő Szabó Luca az emberi arcot a maga teljességében, keresetlenségében és tisztaságában ábrázoló szemszögéből nézni a portrékat.

A fiatalság legjobb értelemben vett művészi szemtelenségének báját is magammal hoztam erről a kiállításról. Szegedi kulturális események tucatjairól tudósítottunk együtt Szabó Lucával. Mindketten tettünk a magunk dolgát. Én kérdeztem, jegyzeteltem és írtam, ő fotózott. Legalábbis eddig így tudtam. De fényképezőjével a kezében sokkal többet tett, mint pusztán elvégezte mindazt, amit a napi munka megkövetelt.

Többet és más keresett a pillanatban, mint amit a hírportál fotósának kell. Az interjúkészítések lázas rohanásában belülről megállt néhány pillanatra, és „elkövette” azokat a képeit, amelyek igényessége, gondolatisága, mélysége messze túlmutat azokon a feladatokon, amelyeket a napi munka ró a fotósra.

Van ebben valami bámulatos. Így készült azt hiszem, maradandó alkotás Szabó Gábor és Máthé Tibor és Kende János operatőrökről, akik valamennyien a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál vendégei voltak az idén. De remek portré kerül ki a fotográfus keze alól Szabó István és Sándor Pál rendezőkről, Szilasi László íróról, Barnák László színházigazgatóról, Hegedűs D, Gézáról, Vágvölgyi B. András rendező-íróról, valamint Ágoston Péter és Jakab Tamás színeszekről. A felsorolás nem teljes.

Így aztán nagyon meleg szívvel ajánlom figyelmükben Szabó Luca kiállítását, és higgyék el: érdemes ezért elmenni Petőfi-telepre a művelődési házba a november 13-áig tartó tárlatra. Az élményhez képest ez nem távolság.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fénykép fotó fotózás kiállítás Márok Tamás Petőfi-telepi Művelődési Ház Petőfitelep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés