Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 2. 20:33 Forrás: MTI

Az Egyesült Királyságnak van olcsó, megbízható gyorstesztje

Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a koronavírus-gyorstesztek tömeges alkalmazása.

Hirdetés

Johnson, aki az alsóház képviselőit tájékoztatta az e héten életbe lépő, részleteiben hivatalosan már a hétvégén ismertetett szigorítási intézkedésekről, felszólalásában kijelentette: Nagy-Britanniában több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van „azonnali kilátás”.

Hangsúlyozta: e gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni, és ez lehetővé teszi, hogy csak azok vonuljanak elkülönítésbe, akiknek tesztje pozitív, mások viszont visszatérhetnek normál életvitelükhöz.

A kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is.

Johnson kijelentette: meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra. Hozzátette, hogy nincs egyedül e derűlátó véleményével: jóllehet a rövid távú járványügyi előrejelzések még meglehetősen komorak, a tudósok azonban már a középtávú kilátásokat is egyöntetű optimizmussal ítélik meg. A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor a járvány jelenlegi szakaszában, a mostani fertőződési számok alapján még nem lehet eltekinteni az általános érvényű korlátozásoktól.

Johnson – aki már szombaton részletesen ismertette a szigorító intézkedéseket – hétfő esti alsóházi felszólalásában megerősítette: csütörtöktől az Angliában élők négy hétig csak meghatározott indokokkal, például bevásárlás és gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, segítségre szorulók ellátása és ápolása, illetve szabadtéri testedzés, felfrissülés céljából hagyhatják el otthonaikat és legfeljebb egy, velük nem azonos háztartásban élő emberrel találkozhatnak közterületen is.

Emellett ugyanennyi időre bezárnak Angliában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a pubok, a bárok, az éttermek, a szállodák, az edzőtermek, a múzeumok és a szabadidőközpontok.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tavaszi zárlattól eltérően a mostani intézkedések időben korlátozottak, hatályuk december 2-án lejár, és a kormány utána vissza akar térni az eddig is alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a hétfő estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 18 ezer 950 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, csaknem nyolcezerrel kevesebbet az elmúlt egy hét mozgó napi átlagánál.

Országszerte eddig 31,8 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1,05 millió lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a hétfő este véget ért egy napban 136-an haltak meg koronavírusban.

Az Egyesült Királyságban a hétfői adatokkal együtt eddig 46 ezer 853 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson járvány koronavírus Nagy-Britannia pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés