Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 2. 14:08

Minerva istennő kíséretében adták le az oktatásról szóló igazoló papírokat a Színművészetisek

Az egyetemfoglalók szerint szeptember 14-e óta zajlik az oktatás, az ezt igazoló papírokat ma átadták az Oktatási Hivatalnak. Egyeztetésre hívják Palkovics László innovációs- és technológiai minisztert és az általa létrehozott küldöttséget november 11-re, az Ódry Színpadra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai.

Hirdetés

Az egyetemi közösség hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, a tanulmányi félév az intézményben szeptember 14-én indult, az oktatás azóta zajlik, ezt papírokkal is igazolni tudják. Ez azért fontos, mert az egyetemet fenntartó alapítvány pénteken – az intézmény honlapján közzétett – körlevélben tájékoztatta a hallgatókat arról, hogy az oktatást az őszi szünet után felfüggesztik.

Az egyetemfoglalók hétfői sajtótájékoztatóján azt mondták: az egyetemi oktatás felfüggesztése értelmezhetetlen, ugyanis a fenntartónak kötelessége biztosítani ennek lehetőségét, mert az össztársadalmi érdek.

„Az egyetem alaptevékenységének jogszabályi alap nélküli felfüggesztése nem értelmezhető másként, mint a működtetési kötelezettség semmibevétele”. Hozzátették: üdvözlik a vis maior helyzet megszüntetésének központi szándékát.

A hallgatók képviselője elmondta: kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésének nyilvánossá tételét, amely az egyetemen kialakult vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel az alapítványt. Mint fogalmazott, erre a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képes. Ennek érdekében meghívják Palkovics Lászlót és az általa felállított küldöttséget november 11-re az Ódry Színpadra.

A Palkoviccsal történő egyeztetés előtt felsorolták a követeléseiket:

 • „Garantált autonómiát az egyetemnek!
 • Elutasítjuk az egyetem modellváltásáról szóló törvényt annak jelenlegi formájában!
 • Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, de a jelenlegi kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is!
 • Elutasítjuk a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat!
 • Elutasítunk bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget!
 • Követeljük a szenátus jogköreinek visszaállítását!
 • Követeljük a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását!
 • Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását!
 • Követeljük, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz!
 • Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából!
 • Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe!”

Ezután felhívták a kuratórium figyelmét arra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem közfeladatot lát el, törvényesen működött és működik, annak ellenére, hogy nincs az intézményben kinevezett akadémiai vezető. 

Ezután elmagyarázták, hogy a szenátus azért mondott le, mert az új, Vidnyánszky-féle kuratórium megfosztotta az egyetemet az önrendelkezésétől, nem írt ki pályázatot a rektori címre, viszont szerintük jogszerűtlenül kinevezett két rektorhelyettest. A két helyettes intézkedéseit ezért ugyancsak jogszerűtlennek tekintik. 

A hallgatók szerint hamis az állítás, miszerint az egyetemen zajló oktatás nem nyomon követhető és nem ellenőrizhető, ezt a munkát az osztályfőnökök és a szakfelelősök elvégzik, a minőségellenőrzési feladatokat az erre felhatalmazott tanács ellátja.

Azt is mondták, hogy nem igaz Szarka Gábor lövészezredes-kancellár állítása sem, miszerint idén lejár az egyetem felsőoktatási akkreditációja. A pandémia miatt ugyanis az intézmény akkreditációja 2021-ben is él.

Ezután az oktatásról szóló papírokat átadták az Oktatási Hivatalnak.

Korábban az egyetemet fenntartó alapítvány pénteken – az intézmény honlapján közzétett – körlevélben tájékoztatta a hallgatókat arról, hogy az oktatást az őszi szünet után felfüggesztik.

A levélben az áll, hogy az SZFE új vezetése tájékoztatta az Oktatási Hivatalt arról, hogy a hallgatói blokád miatt nem tudják elfoglalni hivatalukat, nem látnak rá az oktatás tényleges menetére, emellett tudomásuk szerint az egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem vagy csak részben érvényesülnek, a higiénés viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése.

„Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók” – olvasható a levélben.

Az Oktatási Hivatal mindezekre reagálva a „vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésre” szólította fel a fenntartót. A vezetés hétfőn tárgyalni akart az oktatók és a hallgatók képviselőivel, akik azonban lemondták részvételüket az egyeztetésen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oktatás SZFE Színház- és Filmművészeti Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés