Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Online ünneplik idén a magyar tudományt, egy hónap alatt több szegedi kutató is tart előadást az interneten
Túl a városon 2020. november 2. 10:05

Online ünneplik idén a magyar tudományt, egy hónap alatt több szegedi kutató is tart előadást az interneten

A magyar tudomány ünnepe alkalmából idén is számos ismeretterjesztő előadással várják a közönséget a szervezők holnaptól november végéig. A koronavírus-járvány miatt a rendezvénysorozat idén a Magyar Tudományos Akadémia YouTube-csatornáján követhető élőben. Az előadók között több szegedi kutatóval találkozhatunk.

Hirdetés

Mikorra lesz vakcina és gyógyszer a koronavírus ellen? Megelőzhetők-e a járványok matematikai modellek segítségével? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphat majd az, aki követi a rendezvénysorozat előadásait a képernyő előtt.

A tudományünnep idei tematikáját a koronavírus-járvány körüli tudományos kérdések határozzák meg.

Kosztolányi György orvos, genetikus november 3-án, kedden délelőtt 10 órakor kezdődő nyitóelőadásában azt a kérdést járja körbe, hogyan segíti a tudomány a világjárvány okozta társadalmi sokk kezelését, valamint elkerülhető-e, hogy a járvány térdre kényszerítse a gazdasági, pénzügyi, egészségügyi, szociális, kulturális, közlekedési, turisztikai és oktatási szférákat.

Szintén a Covid–19-járványhoz kapcsolódik Jakab Ferenc virológus november 4-i előadása, aki elmondja, hogy hol tart pontosan a vakcina- és gyógyszerfejlesztés, mely projektek a legígéretesebbek.

Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész november 10-én pedig egy hazai fejlesztésű gyógyszerrel kapcsolatos kutatás eredményeiről számol be a rendezvényen.

Falus András immunológus, Buzás Edit immunológus, Moldvay Judit tüdőgyógyász és Sarkadi Balázs orvos, biokémikus ugyancsak a világjárvány jelenségeivel foglalkoznak a témában szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Az élő közvetítés november 16-án délután 6 órától lesz látható az MTA YouTube-csatornáján.

Szegedi kutatók az oktatásról, a járvány modellezéséről és az immunológiáról

Aktuális témát, a járvány miatt ismét az érdeklődés homlokterébe került kérdést, a digitális oktatás jelenét és jövőjét járja körbe Csapó Benő szegedi neveléstudományi kutató, aki előadásában az infokommunikációs technológiák által nyújtott lehetőségeket mutatja be az oktatás szemszögéből. Az élő közvetítés a nyitónapon, november 3-án délután 6 órától lesz látható a világhálón.

Másik szegedi kutató, Röst Gergely matematikus előadása is szerepel a tudomány hónapjának kiemelt előadásai között november 13-án, pénteken 18 órától. A Szegedi Tudományegyetem elméleti matematikusa konkrét példákon keresztül mutatja be, miként is segít a matematika a 21. század problémáinak megoldásában. A hálózattudomány is a matematika eszköztárát használja fel a társas érintkezési, mobilitási és szociális kapcsolatok mintázatainak vizsgálatához, ami alapvető a modern, adatalapú hálózati modellek megalkotásához.

Immunilógia napja

Az idén Szegeden, a SZAB-székházban rendezik meg a Diákok az akadémián sorozat keretében az

Immunilógia napját, amelyet szintén a világhálón kísérhetünk nyomon november 12-én, délután 2 órától. A rendezvény az elmúlt években komoly népszerűségre tett szert a fiatalok körében. Az immunológia nemzetközi napja alkalmából hagyományosan áprilisban rendezett eseményt idén kivételesen novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében tartják meg.

Az előadóülésen többek között hallhatunk arról, hogy hogyan változott meg a védőoltások jelentősége az utóbbi években, mennyire kell félnünk Covid–19-től, valamint arról is, hogy milyen trükkök és átverések léteznek az immunrendszer és a vírusok játszmájában.

Az online is követhető előadások után a kutatók szívesen válaszolnak a diákok kérdéseire a helyszínen.

A rendezvénysorozat teljes programja az mta.hu oldalon érhető el.

rag

(Nyitóképünkön Röst Gergely a szegedi polgármesteri hivatal házasságkötő termében tart előadást a járvány második hullámának veszélyeiről. Fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság a magyar tudomány ünnepe Csapó Benő előadás online Röst Gergely
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés