Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 2. 09:20

Soha ennyi koronavírusos nem halt meg egy nap alatt Magyarországon, mint most

A kormányzati portálon azt írták: 82 ezer 780-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1889-re emelkedett, 20 ezer 476-an már meggyógyultak.

Hirdetés

Meghalt 70 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3581 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést

– közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

Az aktív fertőzöttek száma 60 ezer 415. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 29 750-en vannak, a mintavételek száma 1 millió 97 ezer 371.

A járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában.

Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. Hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében mindenkitől azt kérik:

  • továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsák a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossanak kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Közölték azt is, hogy az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az influenza elleni ingyenes oltások beadása. A háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással folyamatos. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás .

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Csongrád-Csanád megye: 211 új fertőzött egy nap alatt

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (21 ezer 462) és Pest megyében (10 ezer 168) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (5282), Győr-Moson-Sopron (5247), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4495) és Hajdú-Bihar megye (4297). Csongrád-Csanád megyében 3799 fertőzöttről tudnak, 211-gyel nőtt a számuk 24 óra alatt. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (891).


 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány koronavírus Csongrád-Csanád megye
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés