Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Legalább 200 koronavírusos beteget ápolnak Szegeden, egy héten belül járványkórház lehet a Kálvária sugárúti épület
Szegeden 2020. november 2. 13:48

Legalább 200 koronavírusos beteget ápolnak Szegeden, egy héten belül járványkórház lehet a Kálvária sugárúti épület

Hivatalosan nem közöl adatokat a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az operatív törzs sem arról, hogy mi a pontos helyzet a magyar kórházak kapacitásaival, úgy tudjuk, Szegeden is egyre több ágyat kell bevetni.

Hirdetés

Betegek családtagjaitól származó információink szerint két helyszínen, összesen mintegy 200 koronavírusos beteget ápolnak Szegeden. Közülük 140–150 fő lehet a 2-es kórház Kálvária sugárúti épületében. Itt közel 20-an vannak az intenzív terápiás osztályon, 75 százalékuk, tehát mintegy 14–15 fő lehet lélegeztetőgépen.

A szeged.hu birtokába jutott információk alapján igaz lehet a hír, miszerint a Kálvária sugárúti kórházépületben a kapacitásbővítés napról-napra történik, és egy héten belül újra teljes egészében járványkórház lehet. Erre azért van szükség, mert az eddig beállított ágyak beteltek. Úgy tudjuk, folyamatosan bővítik a II-es kórházban a koronavírusos betegek ellátási kapacitását. Információink szerint a C-épületben, ahol korábban a krónikus belgyógyászati és a nefrológiai osztály is működött, mára kizárólag a koronavírus-fertőzöttek kezelése folyik.

A józan ész szabályai szerint előbb-utóbb a II-es kórházban kizárólag covidos betege ápolása fog zajlani – mondta egyik egészségügyis informátorunk, amit azzal egészített ki, hogy a napi fertőzöttek számát alapul véve sem kétséges ez a forgatókönyv. Ugyanakkor nem rejtette véka a véleményét, miszerint

a napi fertőzöttek száma egy héten belül akár megkétszereződhet.

A szegedi egészségügyet részleteiben ismerő másik forrásunk azt az információját osztotta meg velünk, hogy a „régi” új klinika déli oldalán alakíthatnak ki hamarosan covidos részleget, amennyiben ezt megköveteli a járványhelyzet.

Az I-es belgyógyászati klinikán is vannak covidosok

Úgy tudjuk, nem csak a Kálvária sugárúton vannak koronavírusos betegek Szegeden.

Az I. sz. Belgyógyászati Klinika Korányi fasoron lévő épületében mintegy 60 beteget ápolhatnak jelenleg is. Információink szerint a szegedi klinikai központ azt tervezi, hogy itt 100 ágyra bővítik a kapacitást.

Forrásaink megerősítették azt is, hogy az I. sz. Belgyógyászati Klinika covid-osztályán ugyanakkor nincs intenzív terápiás háttér, így akiket például intubálni (rugalmas cső levezetése a légcsőig) kell a lélegeztetéshez, azokat mentővel szállítják át a Kálvária sugárúti épületbe.

Szegeden is, mint az ország többi részén meghaladja a koronavírus-járvány miatti nyomás az intenzív terápiás szakorvosok és szakápolók kapacitását, így más szakterületről is be kellett vetni orvosokat a koronavírusos betegek ellátásába.

Kérdéseinkkel kerestük a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot és az operatív törzset, amint válaszolnak, közöljük.

Felirat az I. sz. Belgyógyászati Klinika bejáratán (fotók: Szabó Luca)

Betelt a deszki tüdőkórház

Híreket kaptunk arról is, hogy megtelt betegekkel a deszki Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza. Ez azt jelenti, ma már nem fogadhatnak koronavírusos betegeket az itteni tüdőkórházba, mert elfogytak a szabad helyek a száz–százötven körüli ágyszámmal rendelkező intézményben.

Kiskunhalas is megtelt

Szintén megtelt a covidos betegek regionális ellátásában fontos szerepet kapó kiskunhalasi kórház az elmúlt napokban, így nem fogadnak betegeket Csongrád-Csanád megyéből. Értesüléseink szerint a kiskunhalasi kórház kizárólag Bács-Kiskun megyéből fogad koronavírusos betegeket, de onnan is csak nagyon korlátozott számban.

Tizennyolc orvos távozhatott a szegedi intenzív terápiás intézetből

A témához tartozó információ – erről korábban hírportálunk részletesen beszámolt –, hogy 16 orvos hagyta el néhány hónap alatt a Szent-Györgyi Albert Klinika Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét. Ez a szám állítólag még ennél is nagyobb: összesen 18 orvos távozott az intézetből az elmúlt időszakban.

Ezt megelőzően hozzávetőleg negyven szakorvos és negyven rezidens dolgozott a szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben, vagyis az intézet az orvosi személyzetének negyedét veszítette el. Úgy tudjuk, a hazai egészségügyi intézmények intenzív osztályain a koronavírus-járvány előtt szűken tudták kiadni a szükséges orvosi létszámot, így a tömeges felmondás nehéz helyzetet teremthetett.

Győrben már keresik a betegek helyét

Néhány napja a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház egyik orvosa írta a Facebookon, hogy lassan megtelik az intézmény, és egyre több fiatalt, 40-eseket és 50-eseket vagy fiatalabbakat visznek az intenzív osztályokra.

Csipszer Bernadett úgy fogalmazott: „A környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház, közel teltházas... intenzíves orvosok hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára valamelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget… TELE, TELE, TELE...”

Szlávik: A lélegeztetőgépen lévők közel fele meghal

Vasárnap az ATV Heti Napló című műsorában, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a lélegeztetőgépre tett koronavírusos betegek közel fele, 40-45 százalékuk meghal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: II-es kórház járvány koronavírus pandémia Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés