Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 31. 22:37

Koronavírus: teljes zárlat Angliában, tömeges tesztelés Szlovákiában, egyéni védekezés Magyarországon

Miközben Európa egyes országaiban szigorítják a járványügyi intézkedéséket, addig nálunk a maszkviselést szigorítják, és annak hiányát büntetik jobban.

Hirdetés

Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik,

s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton.

Lakatos Tibor elmondta, Magyarországon a járvány terjedésének megakadályozása mellett figyelembe kell venni azt is, hogy az ország nem állhat le, hiszen a második hullám sokkal hosszabb ideig tart, mint a tavaszi első hullám. Ezért a korlátozó intézkedéseket megfontoltan kell bevezetni - tette hozzá.

Jövő hétfőtől a nyilvános, zenés-táncos rendezvényeken, a vendéglátó egységekben is kötelező lesz a védőmaszk használata akkor, amikor a vendégek éppen nem fogyasztanak semmit.

Változás lesz az is, hogy például a boltokat ezentúl a rendőrség is ellenőrizheti, nemcsak a kereskedelmi hatóság, sőt a rendőrség szankcionálhatja is azokat az üzleteket, ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket – hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor, hozzátéve, a figyelmeztetéstől az egymillió forintos bírságig terjedhet a büntetés, de akár be is zárhatják az üzletet.

A hatóságok számítanak az állampolgárok együttműködésére, és azt kérte, hogy mindenki segítse a járvány „kordában tartására” tett intézkedéseket. Eddig a járványügyi szabályok megsértése miatt kiszabott szankciók 43 százaléka figyelmeztetés volt. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök inkább figyelmeztettek, de „ennek az időnek most már vége van”, mert nagyon megnőtt az új fertőzöttek száma.

Ausztria: esti kijárási tialalom, távoktatás a középiskolákban és az egyetemeken

A 444.hu arról számolt be, hogy Sebastian Kurz kancellár újabb szigorításokat vezetett be: kedd éjféltől este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalmat rendelt el, csak munkába és sportolni menni vagy kutyát sétáltatni szabad.

Betiltják a rendezvényeket, kivéve profi sporteseményeket, a bárok, kávézók, uszodák, konditermek mozik, színházak és múzeumok bezárnak.

A középiskolásk és a felsőoktatás távoktatással működik tovább, de az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak.

Anglia: csaknem teljes zárlat csütörtöktől

Négy hétre újból csaknem teljes zárlat lép életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért. Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott szombat esti sajtótájékoztatóján közölte: november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak bizonyos meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

Johnson bejelentése alapján jövő csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 922 ezer 874, és 46 ezer 319-en haltak meg a betegségben.

Az iskolák és az egyetemek a zárlat idején is nyitva maradnak.

Szlovákia: országos tesztelés

Nagy lakossági érdeklődés mellett szombaton reggel Szlovákiában megkezdődött az országos koronavírus-tesztelés. Ehhez 200 egészségügyi dolgozót biztosít a magyar kormány a szlovák félnek, holott ők csupán 50 embert kértek.

A szlovák közszolgálati rádió és az internetes hírportálok jelentései szerint országszerte hosszú sorokban várakoznak az emberek a tesztelésre. Számos helyen akár két-háromórás várakozásra is fel kell készülni. A Bumm hírportál kora reggel arról tudósított, hogy hasonló a helyzet a magyarok lakta nagyobb dél-szlovákiai városokban is.

Szlovákia egész területén 5314 tesztelőpontot alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig állnak rendelkezésre. Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje.

A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom. Az ország tesztelés kétnapos, és vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük.

A mintavételt csak szakképzett egészségügyi személyzet végezheti el, amelyből azonban hiány van az országban, és ez szombat reggel is kisebb bonyodalmakat okozott. A szlovák hatóságok ezért az elmúlt napokban több ízben is felszólították a külföldön dolgozó szlovák orvosokat és nővéreket, hogy jöjjenek haza és segítsenek a tesztelésnél. Csehországban mintegy háromezer szlovákiai orvos dolgozik, míg a nővérek száma ennek duplája. A felhívásra több tucatnyian jelezték, készek segíteni a szlovákiai tesztelésnél.

Szlovákia a szomszédos országoktól is segítséget, mintegy 50-50 egészségügyi szakembert kért. Pozsonyban péntek este közölték, hogy Magyarország az ötven helyett 200 egészségügyi dolgozót küld Szlovákiába. A magyar fél hozzáállásáért Ivan Korcok szlovák külügyminiszter nyilvánosan mondott köszönetet. A magyar egészségügyisek Nyitra, Révkomárom, Léva és Tőketerebes környékén fognak dolgozni. További 50 egészségügyi dolgozó Ausztriából érkezik Szlovákiába.

Az országos tesztelést a szlovák hadsereg vezényli le, amely a példa nélküli széleskörű akcióba több mint nyolcezer katonáját vonta be.

A tesztelést a múlt hét végén próbálták ki a járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban. A tesztelésen 141 ezer ember vett részt, a számba vehető lakosok 90 százaléka, amit a kormány sikernek minősített. A tesztek 5594 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Csehország: több haláleset, stagnál az új fertőzések száma

Pénteken már túllépte a háromezret a koronavírus-járványban elhunytak száma Csehországban. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma is, de az új igazolt fertőzések napi száma jelenleg stagnál – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel közölt adatokból.

A kimutatások szerint az áldozatok száma pénteken 121-el 3078-ra emelkedett, a napi elhalálozások száma már tíz napja száz felett van.

A kórházakban 7281 személyt kezelnek, közülük több mint ezer állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az új igazolt fertőzöttek száma 13 ezer 605-el emelkedett, ami 1650-el kevesebb, mint egy hete. A legmagasabb napi esetszámot, 15 ezer 663 új igazolt fertőzöttet, kedden mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A napi tesztek száma Csehországban az utóbbi hetekben 35–45 ezer között mozog. Az igazolt új fertőzések aránya az utóbbi napokban 32–33 százalék felett mozgott, amit az orvosok magasnak tartanak. A fertőzés terjedési rátája pénteken 1,2 volt, az új óvintézkedések egy héttel ezelőtti bevezetése óta mérsékelten csökken.

Csehországban október 5-től harmincnapos szükségállapot van érvényben. A kormány szerette volna ezt egy hónappal meghosszabbítani, de a parlament pénteken csak november 20-ig engedélyezte. Az összes óvintézkedés szintén eddig a dátumig marad érvényben.

Korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet értelmében este kilenc órától reggel ötig a csehek nem hagyhatják el lakhelyüket, ez alól néhány kivétel van, például a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Ukrajna: közel kilencezer új fertőzött naponta

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szombatra már meghaladta a 8700-at az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, az aktív betegeké 220 ezer fölé emelkedett.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon – az előző napi, eddigi csúcsot is meghaladó – 8752 új esettel 387 ezer 481-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 155-tel 7196-ra.

Eddig 158 ezer 928-an gyógyultak meg, viszont már 221 ezer 357 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap is sok, 1190 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget kellett kórházba szállítani.

A tárcavezető sürgette, hogy a parlament a jövő heti ülésén fogadja el a minisztérium törvényjavaslatát, amelyben a kötelező maszkviselés megszegéséért a bírságot a jelenlegi 170 hrivnyáról, azaz körülbelül 1880 forintról 225 hrivnyára, 2490 forintra emelnék fel.

A Covid-betegek ellátásához szükséges oxigén beszerzéséről mindenütt a helyhatóságoknak kell gondoskodniuk. A miniszter arra reagált, hogy az utóbbi időben több vidéki kórház jelzett súlyos hiányt orvosi oxigénből. Kiemelte, hogy a minisztérium már 572 millió hrivnyát (több mint 6,3 milliárd forintot) különített el oxigénvásárlásra a régiók számára.

A világban sem jobb a helyzet

Indiában 8 millió 137 ezer 119 fertőzöttet, 121 ezer 641 halálos áldozatot és 7 millió 432 ezer 829 gyógyultat jegyeztek fel.

Brazíliában 5 millió 516 ezer 658 fertőzöttről, 159 ezer 477 halálos áldozatról és 4 millió 987 ezer 435 gyógyultról tudni.

Oroszországban 1 millió 588 ezer 433-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 27 ezer 462-re, a gyógyultaké pedig 1 millió 193 ezer 867-re emelkedett.

Franciaországban 1 millió 377 ezer 347 fertőzöttről, 36 ezer 605 halálos áldozatról és 122 ezer 224 gyógyultról tudni.

Spanyolországban 1 millió 185 ezer 678 fertőzöttet és 35 ezer 878 halálos áldozatot regisztráltak.

Argentínában 1 millió 157 ezer 179 a fertőzöttek és 30 ezer 792 a halottak száma.

Kolumbiában 1 millió 53 ezer 122 fertőzöttet és 28 ezer 616 halálos áldozatot tartanak nyilván.

Mexikóban 918 ezer 811 az igazolt vírusbetegek és 91 ezer 289 a halottak száma.

A Dél-afrikai Köztársaságban 723 682 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 19 ezer 230-an meghaltak, 653 052-en pedig felgyógyultak.

Olaszországban a fertőzöttek száma 647 ezer 674, a halálos áldozatoké 38 ezer 321, és 283 ezer 567-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Iránban 604 952 fertőzöttet, 34 ezer 478 halálesetet és 477 ezer 300 gyógyultat tartanak számon.

Németországban 517 ezer 736 a fertőzöttek száma, 10 ezer 391 a halottaké, 357 ezer 921-en meggyógyultak.

Törökországban 373 ezer 154 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 10 ezer 177, a gyógyultaké 322 ezer 465.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 91 ezer 339 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4739 halálos áldozatot és 86 ezer 111 gyógyultat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány koronavírus Szlovákia teszt vakcina védőoltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés