Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Megtelik koronavírusosokkal a győri kórház, egy orvos azért könyörög, hogy mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat
Túl a városon 2020. október 31. 20:10

Megtelik koronavírusosokkal a győri kórház, egy orvos azért könyörög, hogy mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat

Az aneszteziológiai ügyeletet ellátó orvos szerint, „aki lélegeztetőgépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre”.

Hirdetés

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház egyik orvosa, Csipszer Bernadett azért aggódik a Facebookon, mert megtelik az intézmény, és egyre több fiatalt, 40-eseket és 50-eseket vagy fiatalabbakat visznek az intenzív osztályokra.

„A környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház, közel teltházas… intenzíves orvosok hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára valamelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget… TELE, TELE, TELE…”

– írja az orvos.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy az intenzív osztályok nagyon túlterheltek, hiszen más intenzív ellátásra szoruló betegből sincs kevesebb, mint a járvány előtt. Ők azok, akiket baleset vagy infarktus, agyvérzés, mérgezés vagy szülés után kell intenzív terápiában részesíteni.

Csipszer Bernadett azt is írja, hogy mindenki vegye komolyan a járványhelyzetet, a védekezési rendelkezéseket. Szerinte nem most kell rokonokat látogatni, bulikat tartani és wellness hétvégékre menni.

„Kérek Mindenkit, higgye el nekem, hogy minden egészségügyi dolgozó napi szinten küzd a betegekért! A rendszer hibái, extrém mértékű túlterhelése és ebből adódó csúszások, várakozások nem a mi hibánk, nem mi tehetünk róla! Igen, van, hogy türelmetlenek, ingerültek vagyunk. Emberek vagyunk, akik most már nagyon fáradtak és elkeseredtek. Elnézést kérünk érte!”.

Az orvos arra kér mindenkit, hogy senki ne szapulja az egészségügyi dolgozókat, mert erőn felül teljesítenek.

„Értetek/Önökért tesszük kockára egészségünket, életünket és a családunkét – mert ugye tünetmentesen mi is átadhatjuk a saját hozzátartozóknak minden egyes nap, minden egyes műszakban, amikor dolgozunk ebben a jelen járványhelyzetben” – teszi hozzá az orvos. 

„Kedves Ismerőseim, Barátaim, Betegeink!

Gondolkoztam, hogy megírjam-e a következő „pár” sort, avagy sem….
Mégis az írás mellett döntöttem, mert hátha lesz pár olyan, akihez eljut az üzenetem, kérésem.

Ma reggel ügyelet után (Győr, Petz Kórház, az ország talán második legnagyobb kórháza, aneszteziológiai ügyelet) nem túl rózsás a hangulatom….

A tények: a győri kórház érdemben közel teltházas COVID pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek.
A kórházban jelenleg 3 intenzív osztályon (eddig 1db központi intenzív osztály volt) küzdenek szó szerint a kollégáim a betegekért….2 intenzív osztály COVID-intenzív, 1 nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály.

A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek…nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabb.

Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik.

A környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház, közel teltházas…intenzíves orvosok hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára vmelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget……TELE, TELE, TELE…..

És közben az egyéb betegek ellátása (balesetek, szívinfarktus, agyvérzés, mérgezés, szülések, stb. stb) ugyanúgy szükséges és nincs belőlük kevesebb, mint máskor.

Kérek tisztelettel Mindenkit, hogy vegye komolyan a járványhelyzetet, a védekezési rendelkezéseket!

Nem, nem most kell régen látott családtaggal, baráttal, stb összejövetelt, bulit tartani! Nem, nem most kell wellness hétvégére menni! Nem, nem most kell shopping napot tartani….stb, stb.

Kérek Mindenkit, higgye el nekem, hogy minden egészségügyi dolgozó napi szinten küzd a betegekért! A rendszer hibái, extrém mértékű túlterhelése és ebből adódó csúszások, várakozások nem a mi hibánk, nem mi tehetünk róla! 

Igen, van, hogy türelmetlenek, ingerültek vagyunk. Emberek vagyunk, akik most már nagyon fáradtak és elkeseredtek. Elnézést kérünk érte! Mi is emberek vagyunk, anyák, apák, nagyszülők, nők és férfiak családdal, gyerekekkel, betegségekkel, félelmekkel, bizonytalansággal tele, DE minden nap, mikor szolgálat van, akkor megyünk és megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet.

Sokan közülünk, akik covid betegekkel dolgoznak akár kórházban, akár a mentőszolgálatnál, minden alkalommal a saját egészségüket, akár életüket teszik kockára másokért!

És itt álljunk meg egy pillanatra! Nem, nem pénzért tesszük ezt, és nincs akkora összeg, amelyért ezt megtennénk, ha nem tekintenénk ezt hivatásnak!

Ti, Önök, akik az elmúlt időszakban (tisztelet és köszönet a kivételeknek!) – sajnos egyre gyakrabban- szapuljátok/szapulják az egészségügyi dolgozókat, elgondolkoztatok/elgondolkoztak azon, hogy önként vállalva bemenne-e olyan helyre/lenne –e olyan emberek mellett, akiktől bmelyik percben megkaphatja azt a vírust, ami lehet, téged/Önöket is megbetegítheti, vagy akár meg is ölheti?! Ezt mennyi pénzért vállalná hetekig, hónapokig? Csak őszintén!... ugye, ugye?

Kérek, mindenkit tisztelettel ne bántsatok/bántsanak minket! Értetek/Önökért tesszük kockára egészségünket, életünket és a családunkét – mert ugye tünetmentesen mi  is átadhatjuk a saját hozzátartozóknak- minden egyes nap, minden egyes műszakban, amikor dolgozunk ebben a jelen járványhelyzetben.

Köszönöm annak, aki ezt elolvasta!

Kérek, mindenkit, hogy vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra!
Mert lassan nem lesz más, mint halálhörgés és siralom…”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus Petz Aladár Megyei Oktató Kórház