• Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Azt hitte, elég lesz 200 milliárd az új atlétikai stadionra és környékére? Tévedett!
Ziccer 2020. október 31. 17:03

Azt hitte, elég lesz 200 milliárd az új atlétikai stadionra és környékére? Tévedett!

Vannak beruházások, nemzetközi rendezvény azoknak vannak árai és aztán vannak a valós költségek – ezért lehet csak mosolyogni, amikor a kormány azzal véd egy építkezést vagy nemzetközi rendezvényt, hogy csak ennyibe vagy annyiba kerül.

Hirdetés

Emlékezzünk, az olcsó olimpia eszméjével akarták ledugni a nemzet torkán a magyar olimpiát is, szerencsére azt sikerült megakadályozni, hiszen – ahogy Bödőcs Tibor mondaná – előbb egy hétköznapot kellene jól megrendezni, aztán jöjjön az olimpia, illetve nem biztos, hogy kapásból rá tudnánk vágni, hogy mi épült ebben az országban az elmúlt tíz-tizenöt évben annyiért, mint amennyiért eredetileg tervezték. 

Mindent igazoló példa volt erre az úszó világbajnokság, ami végül tízmilliárdokkal került többe a tervezetnél, de ott a vadászati expo is, aminek a költségvetését folyamatosan „utómunkázza” a kormány, hogy finoman fogalmazzunk.

Ilyen értelemben a Budapestre szervezett 2023-as atlétikai világbajnokság is sajátosan magyar lehet, hiszen anno 30 milliárdos költségbe nem számolták bele a stadiont, most viszont kiderült, hogy a 40 ezres atlétikai stadiont is magába foglaló atlétikai központ többe kerül majd az adófizetőknek, mint a 67 ezres Puskás Aréna.

A – muszáj hangsúlyozni – jelenlegi állás szerint 204 milliárd forintba kerülhet az atlétikai vébé főhelyszíne, a Nemzeti Atlétikai Stadion, a hozzá kapcsolódó gyalogoshíd és a többi kiszolgálóegység. Ehhez jön még legalább 30 milliárd forint szervezési költség, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 234 milliárdnál tartunk.

A sokat emlegetett vizes világbajnokság egyébként az előre jósolt 30–40 milliárd forint helyett 136 milliárd forintba került.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: atlétika világbajnokság Nemzeti Atlétikai Stadion