Művház 2020. október 31. 15:22

Újabb James Bond távozott közülünk: meghalt Sir Sean Connery

A skót színészlegenda 90 évet élt.

Hirdetés

Színészi képesítése soha nem volt, ellentétben próbálkozott testépítőként, sőt, még a Manchester United is le akarta igazolni az ificsapatába, Sean Connery mégis a brit filmipar egyik legendájaként hunyt el.

A színész halálhírét a BBC hozta nyilvánosságra. Sean Connery 1962-ben kapta meg James Bond szerepét, 42 évesen játszhatta el a 007-es ügynököt a Dr. No című filmben. Majdnem utoljára 1971-ben, a hetedik Bond-filmjében varázsolhatta el a nőket az ügynök szerepében, de 1983-ban visszatért egy nemhivatalos Bond-filmre, stílusosan a Soha ne mondd, hogy soha címmel.

Connery azonban nem maradt örök-Bond, hiszen játszott Sidney Lumet A domb, Hitchcock Marnie című filmjeiben is, de emlékezetes alakítása A jégsziget foglyai, amiben a sarkkutató Amundsent formálta meg. Nagyot alakít A rózsa nevében, a Medicine Manban, de sokan látták a Sziklában, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban is.

Az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

2000-ben ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő, a ceremóniára skót népviseletbe öltözve ment el, ezzel is kinyilvánítva álláspontját Skócia függetlenségének kérdésében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Sean Connery