Szegeden 2020. október 31. 12:46

Endermanek, creeperek és zombik, amiket mindenki szeret: videóstalálkozón jártunk

Képriport
Az egyik legnépszerűbb, számítógépen és okoseszközökön egyaránt játszható „nulla grafikájú” játéknak, a Minecraftnak a legjobb hazai játékosai várták a legnagyobb rajongóikat Szegeden. Tele is volt a Forrás Hotel egyik konferenciaterme.

Hirdetés

Ha mostanában egy jellemzően általános iskolás korú gyerek „valahogy beszél”, értelmetlennek tűnő szavakat mond, miközben a YouTube-ot nézi, vagy éppen játszik, akkor nagy valószínűséggel Minecraftozik. Meg közben észrevétlenül logikai kapcsolatokat tanul, gyakorlatilag a játék megágyaz a programozói, a mérnöki pályának is, és ez nem vicc, de erről kicsit később.

Az átlagszülő közben azt látja, hogy ül a gyerkőc a számítógép előtt, és azon egy nevetséges(nek tűnő) grafikájú játékkal játszik: a környezet, az élőtér és a háttér éppen úgy hatalmas pixelkockákból épül fel, mint maguk a játékosok. Akik csinálhatnak bármit, bárhogyan. És a játéknak éppen ez a lényege, ugyanakkor ez a veszélye is. A játéknak ugyanis nincs vége, nem arról szól, hogy van egy küldetés, amelyet teljesíteni kell, akkor van vége, amikor a játékos abbahagyja, kilép belőle.

Átlagos szegedi Minecraft-rajongó. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Amikor annak idején elkezdtem vele játszani, elsőre hat-hét órát játszottam, észrevétlenül – mondta Pankotai Zsolt, a Videóstalálkozókat szervező cég egyik képviselője. – Épp ezért mondjuk minden helyszínen a gyerekeket elkísérő szülőknek, figyeljenek oda, mennyit játszik a gyerek, nagyon addiktív tud lenni, könnyen beszippantja őket. Valóban nagyon egyszerűnek tűnik a játék, de egybehangzóan állítja mindenki, aki ért a számítógépes játékokhoz, hogy ez a világ legbonyolultabb játéka. Több kötetnyi könyvet adtak már ki hozzá, hogyan redstone-ozz, hogyan építs, hogyan csinálj farmokat. Gondolkozni kell, folyamatosan, taktikázni kell.

A redstone-ozást nem fejteném ki bővebben – itt, a játék wikijében minden benne van.

Pankotai Zsolt, balról, előtérben UborCraft; ő az egyik legjobb, legismertebb hazai Minecraft-játékos – élőben, persze

Viszont mielőtt telekommentelnék a Facebook-oldalunkat azzal, hogy semmi értelme ennek az egésznek, és inkább futkározzon a gyerek odakinn a jó levegőn, meg hogy „bezzeg a mi időnkben” minden más volt, idetennék még egy fontos megjegyzését Pankotai Zsoltnak. – Érdemes a szülőknek úgy odaülni a gyerek mellé, hogy valóban figyelik a játékot, a történéseket. A játék ugyanis tényleg bonyolult, sőt annyira lesz bonyolult, amennyire a játékos alakítja. Az építkezésekkel tanulnak a gyerekek, a programozói, mérnöki pályának észrevétlenül rakja le az alapjait a Minecraft. Ugyanis kis túlzással pont azt kell csinálni, mint egy PLC programozáskor, csak itt éppen nem áramköröket kell összekapcsolni; logikai kapukon kell „átmenni”, hogy úgy folytatódjon a játék, ahogy valójában akarjuk.

Pankotai az is elmondta, húsz állomásos turnét szerveztek erre az esztendőre. A koronavírus-járvány persze ezt a programsorozatot is átalakította egy „kicsit”, örülnek annak, hogy végül ennyi találkozó összejött. A YouTube-ereknek is fontos a személyes kapcsolattartás, hiszen az oké, hogy mindenkinek rajongótábora van, és követik minden epizódjukat, amit csinálnak, de legalább ilyen fontos így is sztárnak lenni. És ezek a „gyerekek” azok. DoggyAndi, ZsDav, IceBlueBird, OwnMcKendry, Jánosik Gergő, Rolix, UborCraft a hazai Minecraft-szcénának legalább olyan ismert nevei, mint a tehetségkutatók felfedezettjei – őket is ismerik annyian, csak a korosztály éppen más.

Nem biztos, hogy butaság lenne a Minecraft alapú oktatás. Majdnem biztos, hogy a gyerekek többsége kilógna az iskolapadból, úgy jelentkezne minden órán

Kukovecz Zoltán a fiát és a lányát is elhozta, mindketten játszanak. – Lili kezdte el, ő mutatta meg az öccsének, Dávidnak. Sosem gondoltam volna, hogy így, együtt tudnak játszani, ugyanazzal a játékkal. Be van osztva, ki, mikor játszik, szigorúan betartjuk ezeket a szabályokat. Mindig kapunk élménybeszámolót, de csak mosolygunk ezeken az édesanyjukkal. Én annó Heroes-oztam, autós játékokkal játszottam, meg Nintendóztam. Csak aztán fel kellett nőni... Most meg már csak bólogatunk a történéseken. Néha gondoltam rá, hogy kipróbálom, de még eddig nem volt idő arra, hogy tényleg odaüljek, és belefogjak – mondta az édesapa, miközben figyelte, ahogy a gyerekei a többekkel együtt egy emberként jelentkeztek, hátha őket szólítják ki a példaképeik.

A YouTube-erek még itt vannak Szegeden, holnap is várják az érdeklődőket a Forrásban.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hunguest Hotel Forrás Minecraft számítástechnika