Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 30. 11:15

Negyedmilliárdért hirdet nekünk a kormányoldal Facebookon

Kiderült, mennyit költenek a pártok a Facebookon, hogy megszólítsanak minket.

Hirdetés

Hahó fészbúkosok! - mondta a kamerába Orbán Viktor hat évvel ezelőtt.

Akik akkor még megmosolyogták a miniszterelnök ósdi beköszönését, mára azoknak is el kell ismerniük, hogy a Fidesz nem csak a sajtóban, de a közösségi médiában is elképesztő befolyásra tett szert. Nem véletlen, hogy a járvány kitörését követően a legfontosabb bejelentéseit Orbán Viktor is a Facebookon tette meg – egyébként többször a hatékony tájékoztatás rovására.

Azonban a kormányoldal sikere a közösségi médiában nem csak annak köszönhető, hogy a miniszterelnök hivatalos tájékoztató csatornaként kezdte használni.

Kellett hozzá az a temérdek pénz is, amit a Fidesz és vezető politikusai hirdetésekre költenek. Ez az elmúlt másfél évben legalább 283 millió forintot tett ki.

A Népszava gyűjtötte össze a közösségi oldal nyilvános adataiból a vezető magyar politikusok által reklámra fordított összegeket:

  • A Magyarország Kormánya Facebook oldal 161,2 millió forintot,
  • A Fidesz hivatalos oldala 101,2 milliót költött.
  • Semjén Zsolt 1,9, Novák Katalin 1,2, Kocsis Máté 4,9 millióért hirdetett a legnagyobb közösségi oldalon.

Emlékezetes, hogy a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján az októberi időközi válsztáson a Fideszes induló, Koncz Zsófia csak Facebook hirdetésekre többet költött, mint a jelöltek számára megengedett 5 millió forint.

Az ellenzék szintén aktívan hirdet a közösségi médiában, de a pártok még együttesen sem érik utol a kormányoldalt, mindössze 259 milliót fordítottak ilyen célra. A legtöbbet a DK (51,7 millió) és a Momentum (48,6 milló) költöttek, illetve a Jobbik (41,3 millió)m Karácsony Gergely főpolgármester pedig 30,3 millióért vásárolt reklámot.

A Népszava által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a különbség az ellenzék és Fidesz-KDNP között a nagy értékű kormányzati hirdetések miatt tapasztalható.

Rengeteg állami pénz folyik el olyan tájékoztató hirdetésekre, amelyek nyíltan, vagy burkoltan politikai üzenetet közvetítenek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Facebook kormányzati kommunikáció közpénz politikai hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés