Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 30. 09:39

Januárra vakcinát, áprilisra teljes győzelmet vár Orbán Viktor

A miniszterelnök a szokásos pénteki Kossuth Rádiós interjújában vázolta fel, hogyan látja a járvány lefolyását.

Hirdetés

Orbán Viktor azután nyilatkozott a vakcina elkészültének időpontjáról, hogy csütörtök este részt vett az Európai Unió államfőinek virológiai megbeszélésén. Úgy látja, év végén, de legkésőbb jövő év elején meg fog érkezni az első adag koronavírus elleni oltóanyag, amit a leginkább veszélyeztetettebbek, az idősek és a krónikus betegek kapnak majd meg.

Áprilisban pedig már nagyobb tömegek számára is elérhetővé válik a vakcina és akkor a miniszterelnök szerint győzelmet hirdethetünk a járvánny ellen.

Az uniós megbeszélés alapján a miniszterelnök úgy látja, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Ausztriában is sokkal súlyosabb a helyzet mint nálunk. Magyarország a harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezik Európában ha a kórházi ágyakat vesszük, és első a lélegeztetőgépek számának tekintetében. Talán ezzel magyarázható, hogy a külügy a magas áron vásárolt kínai gépek felétől már próbál megszabadulni. 

Elmondta, a tárgyaláson szó volt a koronavírus-tesztek eredményeinek összehangolásáról is, aminek a segítségével például egy negatív tesztet minden országban elfogadnának a jövőben.

Ezzel kapcsolatban azonban Orbán Viktor nem kifejezetten lelkes, mint elmondta, ő csak a mi tesztelési rendszerünkben bízik, másokéban nem.

Csakhogy egyre több jel utal arra, hogy a hazai tesztelés kapacitását nem sikerült a szükséges ütemben növelni. Csütörtökön számoltunk be róla, hogy naponta több ezer fertőzésgyanús esethez nem érnek ki a mintavételt végző mentősök.

A védekezésre vonatkozóan a miniszterelnök kevés, de szigorúan betartatott szabályt ígért. Szerinte a hatóságok eddig megértőek voltak, de most már vége van a beszoktatási időszaknak, ezért keményen számon kell kérni például a maszkviselést. A jövő héttől már büntetni fognak, ha ez elmarad és bezárják azokat a vendéglátóhelyeket, boltokat, sport- és kultúrális létesítményeket, ahol megszegik a szabályokat.

Rendeltünk még 360 ezer influenza elleni védőoltást, ami szerinte már elég lesz. Elmondása szerint a korábbi évekhez képest medupláztuk a készleteinket, így körülbelül 1,4 millió embert tudunk beoltani. Sokkal több oltást pedig egyelőre nehéz lenne beszerezni, mert egész Európában megnövekedett az igény.

Nem egyértelmű, hogyan számolta ki a miniszterelnök a duplázást, ugyanis a korábbi években 1,3 millió adag oltást rendelt a magyar egészségügy.

Az interjúban szóba került a Nizzában történt tegnapi terrortámadás is. Orbán Viktor ennek kapcsán arról beszélt, hogy szerinte nem szabad beengedni a bevándorlókat Európába, majd saját külföldi utazásait elevenítette fel:

„Föl vagyok dúlva, 1984-ben voltam először Nyugat-Európában, és láttam gyanús alakokat Amszterdamban, de nem volt vészes. Ma viszont már aggódunk, ha a gyerekeink nyugatra mennek, mert kevésbé biztonságos, ez nem normális dolog”

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió interjú koronavírus Kossuth Rádió Nizza Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés