Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 29. 22:11

Szegedi Karácsonyi Hetek 2020: rajt november 27-én

Advent első vasárnapjának péntekén – már ha létezik ilyesmi, így – elkezdődik a Szegedi Karácsonyi Hetek idei programsorozata.

Hirdetés

Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. megbízott ügyvezető igazgatója minden fontos részletet megosztott velünk:

– A koronavírus járvány alaposan átrendezte mindenki életét, különösen érzékenyen érintette a sok korlátozás a tömegrendezvényeket, fesztiválokat, így sok népszerű szegedi program maradt el idén és a bizonytalanság továbbra is meghatározza a szervezők mozgásterét. Ebben az évben egyetlen rendezvényünk volt, még februárban a Szent István téri télbúcsúztató, minden más elmaradt. Éppen ezért nagyon vártuk, hogy elkezdhessük a szervezést.

Sajnos a járványügyi helyzet nem javul, ezért továbbra is sok a bizonytalanság, hétről-hétre egyre több korlátozó intézkedést hoz a kormány, ezekhez alkalmazkodva kell a legjobbat kihoznunk az év hátralévő eseményéből – mondta Rácz Attila.

A Szegedi Karácsonyi Hetek a tervek szerint november 27-étől négy helyszínen várja az érdeklődőket, egészen december 24-éig.

A Széchenyi téren minden marad a régiben, ismét forog majd a közel 40 méter magas óriáskerék, lehet ajándékokat vásárolni, jókat enni és finom forralt borokat kóstolni. Szintén változatlan formában nyílnak az adventi ablakok a Klauzál téren, amely már kilencedik alkalommal ad helyet az NKM-Rotary Advent jótékonysági programsorozatának.

– Sajnos a Dóm téri helyszín a pandémia áldozatul esett. Az utóbbi években szervezőként mi is gyönyörködtünk a Dóm látványában, a kereskedőkkel és a látogatókkal együtt élveztük a vásár minden percét. A vásár szervezésének kezdete óta érvényben lévő és folyamatosan szigorodó járványügyi előírásoknak és ajánlásoknak nem felel meg sem a korcsolyapálya, sem a szalmalabirintus, nem működhet a mesés kastély sem és a tömegeket vonzó fényfestésről és tűzzsonglőr show-ról is le kellett mondani. A látvány- és élményelemek nélkül maradó Dóm tér a tapasztalatok szerint már nem vonz tömegeket, így a kitelepülő kézművesek és vendéglátósok véleményét kikérve közösen hoztuk meg a döntést, hogy a Dóm téri kiállítók idén a Dugonics téren és az Árpád téren kapnak helyet. Ezeknek a helyszíneknek nagy az átmenőforgaloma, sokkal több ember fordul meg, mint a Dóm téren – közölte a megbízott ügyvezető igazgató.

Az egyetem épülete előtt lesz az Adventi koszorú, amelynek gyertyáit a négy Adventi hétvégén a város prominensei és a különböző egyházak képviselői fognak meggyújtani. A szokásoknak megfelelően a szökőkút közepén lesz látható a világító szarvas és terveink szerint az Árpád téren állítjuk fel a korábban a Dóm téren lévő karácsonyfát.

Ezekkel a változtatásokkal is egy igazi karácsonyi sétát tehetnek majd a kilátogatók a Takaréktár utcától a Széchenyi téren, a Kárász utcán át az Árpád térig, ahol a fények mentén végigsétálva tudják majd élvezni a hangulatot.

Rácz Attila kiemelte, hogy minden helyszínen be kell tartani az előírásokat, így jelen állás szerint kötelező lesz a maszk viselése, tartani kell a legalább másfél méteres távolságot és a kihelyezett kézfertőtlenítők használatát is kérni fogják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: advent Dugonics tér gasztronómia karácsony karácsonyi vásár Széchenyi tér Szegedi Karácsonyi Hetek
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés